NRK Meny
Normal

Alvdal-foreldrene fratatt foreldreansvaret

Foreldreparet som i fjor ble dømt til fengsel for grove, seksuelle overgrep mot sine to barn i Alvdal, ble denne uken fradømt foreldreansvaret.

De tiltalte i overgrepssaken fra Alvdal

– Jeg registrerer at de taper fullt ut. Det er et resultat jeg tar til etterretning, sier sønnens bistandsadvokat, Odd Henning Svalheim.

Foto: Tegner: Esther Bjørneboe

– Dommen er fullt ut i tråd med det vi nedla påstand om. Resultatet er sammenfallende med vårt syn, sier guttens bistandsadvokat Odd Henning Svalheim til Adresseavisen.

Mens faren til de to barna ble dømt til fengsel i sju år, ble moren idømt fem og et halvt års fengsel. Begge de to 48-åringene har hele tiden nektet for medvirkning til overgrep.

Mistet foreldreretten i 2005

De ble fratatt omsorgen for sine to barn da de bodde i Alvdal i 2005. Mens datteren er myndig, har foreldrene ønsket å beholde foreldreansvaret for sønnen.

Foreldreansvaret innebærer både en plikt for foreldrene til å dra omsorg for barnet og en rett til å bestemme på dets vegne i personlige forhold av ulik art. Gutten har tidligere fortalt til Adresseavisen at han mener foreldrene er uegnet til å ha ansvar for ham, og at han ønsker å gå videre med livet sitt.

Foreldrene kan anke

Foreldrene ble fratatt foreldreansvaret for sønnen av Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Hedmark og Oppland i vinter, men bestemte seg for å gå rettens vei for å få opphevet vedtaket.

Det er ikke kjent om foreldrene kommer til å anke den ferske dommen fra Hedemarken tingrett.