Hopp til innhold

Dørålseter før og nå

Før var det kua som rådde grunnen, nå er det turistene

Marit og Hans var vertskap på Dørålen gjennom mange tiår, og opplevde store endringer i sætring og turisme.

Vertskapet på Nedre Dørålseter

Turist Maj Engelstad, vertskapet Marit og Hans Statshaug Stordal, og et barnebarn

Foto: Private bilder fra Stordals fotoalbum

De var født på slutten av 1800-tallet og var dermed små barn da de første turistene begynte å gå i Rondane. Men da de tok over som vertskap og eiere, var turistene begynt å sette sitt preg på fjell-livet, og de kombinerte i mange tiår stell av dyr og mottak av turister.


Under krigen var det mye folk i fjellet, og mange kom for å få mat. Det var egentlig ikke lov å ligge mer enn ei natt, men dette og påbudet om å blande ut smøret, ble det sett gjennom fingrene med.


Før vegen kom til Dørålseter

Seterliv på Dørålseter

Kyrne rådde grunnen i Dørålen før

Foto: Privat fra Stordals fotoalbum
Turister på Dørålseter i 2012

Turistene har overtatt i Dørålen

Foto: NRK


Traktoren var eneste fremkomstmiddel før veien kom i 1965.
Marit og Hans, måtte gå de første turene til Dørålseter til fots, og med kløvhest – en lang tur fra nede på Dovreskogen, innover fjellet i 10-12 timer til de var fremme i Dørålen med utstyr, folk og dyr.

Folkevognturister på Dørålen i 1960-åra

På det gamle bildet fra slutten av sekstitallet poserer vertskapet på Nedre Dørålseter, Marit og Hans Statshaug Stordal, sammen med tre turister som har vært på besøk hos dem. Vi vet ikke hvem de tre er, men kanskje noen gjenkjenner dem eller kjenner bilens eier?

Foto: Privat

Bilturister på Dørålseter i 2012

Det nye bildet fra 2012 viser lille Susanna og Simon, som er oldebarn til Marit og Hans (barnebarn til Kåre og Sigrun) og bak ungene står far Håvard Amundgård.

Foto: NRK

Folkevogna er byttet ut i det nye bildet fra 2012. Unge Susanna og Simon er oldebarna til Marit og Hans (barnebarna til Kåre og Sigrun)

Dørålseter – fra seterliv til turisme


Her er en litt unik fotoserie, av tre ulike tidsepoker fra samme ståsted

Dørålen 1920-30-tallet

Det eldste bildet er fra rundt 1920-30. De to sætrene eies av to familier i nær familie, og det går en liten steinklopp over tunet mellom dørene – som ligger rett mot hverandre. Her ser vi en budeie med langt skjørt og bluse som er travelt opptatt med gjøremålene sine. Bygningsmassen er relativt ny og påbyggene er ikke kommet ennå.

Foto: Privat fra Dørålseters fotoalbum
Dørålen 1950-60-tallet

Det neste bildet er trolig på 50-60-tallet. Her er påbyggingen i gang, se forskaling på bakken i forgrunnen, her bygges et overnattingskvarter.De fikk oppleve at den første traktoren kom til sætra, da via Grimsdalen og Atndalen. Og de fikk oppleve den første bilen komme til sæters, på en 11 kilometer lang veg som sætereierne stod for og anla midt på 60-tallet. De fikk også oppleve det første helikopteret lande der, et redningshelikopter som skulle hente en skadet turist

Foto: Privat, fra Dørålseters fotoalbum

Dørålen i 2012

Det siste bildet er fra 2012. Midtre Dørålseter er påbygget, men nå stengt, mens Nedre Dørålseter har en ny og større hovedbygning med inngang på andre siden av huset.

Foto: NRK


På 1960-tallet var det optimisme og fremgang i turistnæringen, og mange så muligheter i dette.. .
På et gammelt prospektkort fra rundt 1930 har fotograf Normann kalt stedet for Dørålseter kvarter og turiststasjon –kanskje var det første navnet de hadde, før det ble Nedre Dørålseter Turisthytte.


Nedre Dørålseter fikk etter hvert veg, aggregat, ny spisesal, og nye soveromshytter på 60-tallet. Nytt sanitæranlegg og ny soveromshytte kom i stand på 90-tallet, og dernest helt ny hovedbygning i 1994


Sønnen Kåre og kona hans Sigrun, overtok drifta på Nedre Dørålen i 1975. Fra 1972 var det slutt på kua – da krevde turistene og oppvartingen av dem såpass mye at det ikke lot seg gjøre å kombinere lenger

Barna på Dørålen i 1935

Det gamle bildet viser Kåre Stordal og søsteren Inger, rundt 1935-36. Disse to vokste opp i Dørålen og var her hver sommer sammen med foreldrene Hans og Marit, som drev med sætring og turistmottak.

Foto: Privat

Barn på Dørålseter i 2012

Det nye bildet viser barnebarnet til Kåre, Susanna Stordal Amundgård. Hun fikk ikke møtt bestefaren sin, som gikk bort i 1998.

Foto: NRK

Flere saker fra Innlandet