NRK Meny
Normal

Fra reiret: Dø av sult eller hoppe?

Bli i reiret og dø av sult, eller kaste seg ned i avgrunnen, til mamma? Slik starter laksanda sitt liv.

I dag kom endelig dagen da ungene kunne forlate redet.

UNIKE BILDER: 24 timer etter klekking er det trygge livet i reiret slutt, nå venter avgrunnen.

Fugleekspert Helge Grønlien har lagd reirkasser til laksanda i over 30 år. I år har han fulgt med ruginga ekstra nært, gjennom et kamera montert i taket av kassa.

– Det er helt spesielt at vi kan følge med denne fuglen på denne måten. Jeg er veldig spent, sa han ved starten av rugingen.

Bildene fra reiret ble også strømmet direkte på NRK Hedmark og Opplands sine nettsider.

Etter litt over en måned, den 31. mai, kom ungene. Ni av de elleve eggene i reiret ble klekket. Og allerede et døgn etter lokket fuglemor ungene ut av reiret. Dermed ble turen ut, og ikke minst ned, fanget av NRKs kameraer.

Måtte velge riktig kasse

Laksanda er en typisk huleruger, det vil si at den foretrekker å legge reir i uthula stammer, i kasser eller steder der det dannes et tak over reiret.

Grønlien hadde rundt 40 kasser klare i Lågendeltaet ved Lillehammer, men visste at noen kunne bli stående tomme.

– Jeg var jo veldig spent på om akkurat denne kassa med installert videokamera, skulle bli valgt. For dette kan ikke installeres etterpå, sier han.

Alenemor

I over en måned lå laksanda stille på eggene, kun avbrutt av små turer ut for å skaffe seg mat. Temperaturen i eggene måtte holdes over 32 grader slik at fostrene utviklet seg.

– På slutten av eggleggingsperioden nappet hunnen av seg dun for å skape ei varmeisolerende dyne. Denne kunne ligge rundt henne da hun ruget, og ble lagt oppå eggene når hun måtte ut, forteller Grønlien.

For her var det ingen hjelp å få. Hannen er på mat-tur til Finnmarkskysten sammen med andre artsfrender, mens hunnen har nok å gjøre hjemme.

Dramatisk besøk av mår

Grønlien var også veldig spent på om eggene fikk være i fred for reirrøvere. Den største av dem er måren. Men laksanda forsvarer seg også bra, med det spisset nebbet sitt.

– Det fikk jeg erfare første gangen jeg kikka oppi ei kasse, da sa det plutselig pang, forteller Grønlien.

Det gikk bra denne gangen.

– Det kom en mår og tok alle eggene i ei kasse rett i nærheten. Men akkurat i denne kassa fikk de heldigvis ligge i fred.

Millionprosjekt om elva

Laksanda er en av aktørene i en stor dokumentarserie om Glommavassdraget som skal sendes over nyttår. Geir Randby, NRK Hedmark og Oppland, står bak serien som har seks episoder.

– Målet er å vise noe av den fantastiske naturen vi har i Norge, og at flere forstår hvor viktig det er å ta vare på den. Jeg tror vi har glemt hvor viktig elvene er for oss, sier Randby.

Glommavassdraget er Norges største og lengste vassdrag og inkluderer elvene Glomma, Lågen og Vorma med bielver, samt en rekke større og mindre innsjøer. Første episode sendes i januar 2018.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS