NRK Meny
Normal

Fra fengsel til valgkamp

Ulvar Arnkværn satt nylig i fengsel på Grønland. For i tillegg til nyfrelst lokalpolitiker i Lunner er han også Greenpeace-aktivist.

Ulvar Arnkværn
Foto: Privat/Illustrasjon: Steffen Fløan Øie

Ulvar Arnkværn er listetopp for Miljøpartiet De Grønne i Lunner og jobber som aksjonskoordinator i Greenpeace.

I juni satt han fengslet i fire dager på grønland. Det skjedde etter at Arnkværn tok seg ombord i en oljerigg for å protestere mot oljeselskapets miljøsikkerhetsplaner.

Vi dro med en lettbåt fra Greepeace sitt skip til plattformen. Der klatret vi opp leideren på det ene plattformbeinet. Vi ble møtt av vannkanoner, men da vi kom halvveis opp ble de skrudd av. Vi fikk ikke møte plattformledelsen, de nektet konsekvent å snakke med oss.

Ulvar Arnkværn, lokalpolitiker i Lunner og Greenpeace-aktivist

– Belastning å sitte i fengsel

Greenpeace-aksjonen som sendte trebarns-faren fra Lunner i fengsel på Grønland utsatte hele familiens sommerferie. Men nå kan de endelig reise.
Arnkværn synes det var en belastning å sitte i fengsel.

– Jeg skulle jo egentlig hjem til familien. Likevel har jeg ikke noe negativt å si om myndighetene på Grønland, sier Arnkværn.

– Miljøpolitikk må på banen

Miljø-entusiasten Ulvar Arnkværn kommer egentlig fra Oslo, men flyttet til Lunner med familien sin for et par år siden. Han er en mann som er meget engasjert i store internasjonale miljøspørsmål, men for noen måneder siden ble han spurt om å bli med og starte opp et lokallag av Miljøpartiet De Grønne.

– Det ville jeg være med på! Jeg synes virkelig det hadde vært fint om Miljøpartiet De Grønne kom sterkere på banen, både her i Lunner og i Norge generelt, sier Arnkværn.

Han mener partiet har et stort potensial i Norge.

– Partiet har stor framgang i andre land. Og det er et stort behov i den norske politikken å få en reell miljøpolitikk på banen, sier Arnkværn.

Nå håper 44-åringen at han skal få mer fokus på miljøpolitikk i Lunner.

– Jeg ønsker at vi skal ta vare på naturmiljøet her i Lunner, som vi setter så pris på. Og som er årsaken til at folk bor og trives her. I tillegg må vi sørge for at folk slipper å bruke hele livet på reise til og fra jobb, de må få gode fleksible reiseordninger som ikke er basert på fossilt drivstoff, sier Arnkværn.

Intervjuet ble gjort før 22.07.2011.