NRK Meny
Normal

Fotballkort-feberen herjer foran Brasil-VM

Det er langfriminutt på Lillehammer Steinerskole, og fotballkort-børsen er åpnet.

Albert Granaasen Fougner og Philip Einan.

Albert Granaasen Fougner (t.v) og Philip Einan (t.h) bruker friminuttene på fotballkort-samling.

Foto: Andreas Skeide / NRK

– Jeg mangler Philip Lahm. Er det noen som har ham? Jeg har masse stadion-kort å bytte bort, sier Albert Granaasen Fougner (14) mens han fjerner gummistrikken fra en tykk kortbunke.

Skoleklokka har ringt ut til langfri og det er en strålende solskinnsdag på Steinerskolen i Lillehammer. Mens andre barn leker og spiller fotball, har en guttegjeng samlet seg ved et bord for å dyrke fotballkort-dillen.

Fotball-VM i Brasil er like rundt hjørnet, og for denne guttegjengen går friminuttene med til frenetisk bytteaktivitet. Bordet er dekt av fotballkort- og album.

To generasjoner samlere

Fotballalbumene, og de tilhørende kortene fra den italienske produsenten Panini, har vært en gjenganger i forbindelse med de store fotballturneringene gjennom en årreke.

En av de som har tatt plass rundt bordet ser også noe eldre ut enn resten av guttegjengen. Simen Kyrre Hagen (34) er lærer ved Lillehammer Steinerskole, og en av de ivrigste samlerne.

– Jeg samlet på kort i forbindelse med VM i Mexico i 1986, altså for 28 år siden. Den gangen hadde jeg en komplett samling, som dessverre ble kastet ved en feiltakelse. Så begynte jeg igjen i 2006, sier veteransamleren Simen.

– Albumene gir også en veldig god oversikt over VM-kampene, skyter Albert Granaasen Fougner inn, mens han omhyggelig klistrer inn en av de tyske stjernespillerne. Det er viktig at merkene klistres inn presist og rett.

– Hvor mye penger bruker dere på dette da?

– Det finnes litt under 700 fotballkort å samle, og en pakke på fem koster åtte kroner. Men, noen av kortene virker mer sjeldne enn andre, som for eksempel Messi, så man må regne med å komme opp i et par tusen for en komplett samling, sier Granaasen Fougner.

– Heldigvis kan man bytte seg i mellom, og det gjør det litt enklere, legger 8.klassingen Teodor Medby til.

Stiv pris for VM-kortene

Rundt to tusen kroner for et komplett VM 2014-album kan virke som en stiv pris, men søk på auksjons-nettsteder viser at det er for småpenger å regne sammenlignet med noen av de eldre albumene.

Et komplett album fra VM i München i 1974 går for like i underkant av 25 000 kroner.

Presisjon er nøkkelen når kortene klistres på plass.

Omhyggelig innliming er viktig for enhver fotballkort-samler. Man har bare en sjanse.

Foto: Andreas Skeide / NRK

Fotballkortene for VM i Brasil var forventet på markedet i Mai, men kom ikke i butikkhyllene før Juni. Det har vært en lang ventetid for guttegjengen, men nå som kortene ute i butikkene går ventetiden fram mot VM-start fortere.

Narvesen-kiosken på Lillehammer Skysstasjon har viet en hylle til fotballkort og blader om VM i fotball 2014. De to boksene med fotballkort som ble levert til kiosken for en drøy uke siden er allerede revet vekk.

– Fotballkortene er enormt populære. Det er først og fremst gutter i barne- og ungdomskolealder som kjøper, men også godt voksne. Nå som vi er tomme for kort, kjøper samlerne albumet selv om de har det fra før, bare for å få kortene som følger med. Beliggenheten vår er nok optimal for å selge disse kortene, sier Tone Bordseng, med referanse til de mange skoleungdommene som er innom i løpet av dagen.

Utsolgt over hele landet

Også nasjonalt har fotballkortene slått godt an, og over here landet har butikker solgt ut kortene i løpet av noen få dager. Den norske importøren av de populære fotball-kortene er Interpress Norge AS, et selskap i Reitan-gruppen.

– Vi merker at de store turneringene, særlig VM-sluttspill, skaper stor etterspørsel etter fotballkortene. Salget har gått over all forventning. Vi håper at neste forsyning skal nå butikkhyllene innen ukeslutt, forteller Tommy Engvik, markedsdirektør i Interpress Norge AS.

Albert, Philip og resten av guttegjengen ved Lillehammer Steinerskole husker lignende tilstander i 2010, den gang i forbindelse med fotballkort-samling i anledning VM i Sør-Afrika. Også den gang forsvant kortene fra hyllene i løpet av noen få dager.

– Da gjelder det å finne butikkene som fortsatt har. Jeg var innom tre-fire butikker før jeg fant ut at kiosken på sykehuset hadde fotballkort igjen, forteller Albert Granaasen Fougner.

Kanskje må guttegjengen vente noen dager på ny ladning med Panini-kort, men ventetiden før VM i fotball nærmer seg heldigvis slutten. Åpningskampen mellom vertsnasjonen Brasil og Kroatia går av stabelen torsdag 12. Juni.

Les også: Hvordan sjekke damer med fotballkort

Philip Einan viser fram det ettertraktede Messi-kortet.

Phillip Einan viser fram det ettertraktede Lionel Messi-kortet.

Foto: Andreas Skeide / NRK