NRK Meny
Normal

Føsker trekker seg også

Njål Føsker (Ap) trekker seg som fylkesrådsleder. Det kom fram på en pressekonferanse nå i kveld. Dermed blir Føsker tredjemann ut av fylkeskommunen etter garantisaken i fylkestinget.

Njål Føsker

Fylkesrådsleder Njål Føsker her rett etter pressekonferansen i kveld. Føsker har hele veien nektet for at han visste noe om garantisaken, men en e-post antyder det motsatte. I kveld trakk han seg fra sin stilling.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Njål Føsker har vært et hett navn siden garantisaken begynte å rulle i fylkestinget. En sak han selv har sagt han ikke visste noe om. Under en pressekonferanse holdt av Ap i Nord-Odal i kveld kom det fram at Føsker trekker seg fra sin stilling som fylkesrådsleder.

– Dette har vært og er en veldig vanskelig sak. Det har skjedd en rekke uheldige, dårlige og dumme ting som jeg som øverste leder må ta ansvar for. Flere har trukket seg etter denne saken og siden jeg er øverste leder politisk er det naturlig at jeg også gjør det samme, sier Føsker.

I forrige uke gikk Eva Arnseth av som fylkesråd i Hedmark, etter at hun ga en garanti på seks millioner kroner uten av hun hadde fullmakt. Njål Føsker som da var fylkesrådsleder påstod hele veien at han ikke visste om saken .

– Jeg burde ha visst noe

Føsker sa altså at han først hørte om saken da han leste om den i pressen. Men i en e-post fra Eva Arnseth til fylkesdirektør Hanne Varhaug Søberg den 1. mai trekkes Føsker inn i saken.

I e-posten tyder det på at Føsker kjente til milliongarantien til Hamar-firmaet Scan4News.

Står du fast ved at du ikke visste om garantisaken?

– Jeg vil komme med en redegjørelse om dette under det ekstraordinære fylkestinget i morgen. Det som er interessant er at jeg burde, og skulle ha visst om dette, sier han.

Bente Elin Lilleøkseth

Leder i Hedmark Ap, Bente Elin Lilleøkseth, sier Føsker selv har valgt å gå av.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Leder i Hedmark Arbeiderparti, Bente Elin Lilleøkseth, sier avgjørelsen om å trekke seg var Føskers helt alene.

– Han har meddelt at det er dette han velger å gjøre på bakgrunn av denne saken. Det tar vi til etterretning. I morgen er det altså fylkesting der saken vil bli redegjort for. Deretter får fylkestinget avgjøre saken videre, sier hun.

Flere trukket seg

Tidligere i dag trakk også fylkessjef Ingrid Lauvdal seg på grunn av sin rolle i saken.

Opposisjonen i fylkestinget har lenge sagt at de tvilte på Føskers forklaring om at han ikke visste noe.

I morgen er det ekstraordinært fylkesting i Hedmark der opposisjonen blant annet vil spørre ut Føsker om saken. Ap og Sp har makten sammen i Hedmark, og flere stemmer i Sp har ment at et samarbeid med Føsker og Ap ville være vanskelig derfor Føsker ikke gikk av.

I kveld har han altså valgt å trekke seg, men morgen dagens møte og fylkestinget vil kreve en redegjørelse fra Føsker om garantisaken var noe han visste om på forhånd, slik at selv hele veien har nektet for.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl