Hopp til innhold

Full forvirring om energimerking av hus

Det herjer full forvirring om energimerking av boliger. Derfor jobber NVE nå med å pønske ut hvilke sanksjoner som kan settes i verk.

Energimerking

Etter 1. juli har det blitt lovpålagt å energimerke hus. Likevel har det blitt solgt 35.000 boliger uten slik attest.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Fra 1. juli i år er det pålagt å energimerke boligen sin før den skal enten selges eller leies ut. Dette gjelder alle boliger som er større enn 50 kvadratmeter.

Men foreløpig er det fult kaos mellom meglerne om hvordan denne loven skal tolkes. Dessverre ser det heller ikke ut som Ola Nordmann er noe klokere.

– Jeg har hørt om energimerking, men jeg er ikke noe opptatt av det, sier en eldre herremann på visning i en nyoppført bolig i Stange.

Få som bryr seg

Energimerking er et konkret tiltak for å øke folks bevissthet om energibruken og hva man kan gjøre for å få en mer energieffektiv bolig. Norge var det siste landet i Europa som innførte denne regelen som nå har blitt lovpålagt.

– En bolig skal være energimerket før den selges, og kunden må kunne vise en energiattest, sier Jo Morten Nordbye, markeds- og salgssjef i det nystarta firmaet SEEN Nordic.

Nordbye og firmaet SEEN Nordic har gjort god butikk av å energimerke hus. En tjeneste de tilbyr for 4500 kroner. Men meglerne selv ser ikke helt behovet.

– Jeg ser ikke helt nødvendigheten av det. Vi selger fortsatt boliger som ikke er energimerka og skriver også det i annonsen, sier Espen Hansen på meglerkontoret i Elverum.

Selger du en bolig som ikke er energimerka, bryter du loven

Daglig leder på Krogsveen i Hamar, Cato Deglum

LES OGSÅ

-Miljømerkingen selger ikke boliger

Lillehammer-familie vant energi-gave verdt 130 000 kroner

– Skal inn i prospektet

Energiattest

Slik graderes husene etter hvor energieffektive de er. Gamle hus vil naturligvis havne nederst på stigen, mens nye vil havne på toppen. En slik vurdering skal gjøres og registreres i prospektet før boligen selges.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Dermed hersker det full forvirring om hele ordningen. For daglig leder i eiendomsmegleren Krogsveen på Hamar, Cato Deglum, er det ikke et alternativ å selge en bolig uten energiattest.

– Så lenge det er blitt lovpålagt skal det inn i prospektet. Dersom det ikke er det, så er det feil, sier han.

Siden regelen ble innført 1. juli har det blitt solgt 55.000 boliger her i landet. 19.000 av disse har vært energimerka.

Det betyr at 35.000 boliger har blitt solgt, uten en slik attest.

LES OGSÅ

Energiattest øker boligverdien

Vil komme sanksjoner

Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier de etter hvert vil begynne å stramme inn reglene.

– Loven gir oss muligheter til å gi sanksjoner. Foreløpig kan man snike seg unna så lenge markedet tillater det. Men selger du en bolig uten energiattest bryter du loven, sier han.