NRK Meny
Normal

Forurensing ødelegger Folla

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) ber nå Statskog om å redusere utslippene av forurensende tungmetaller fra gamle Tverrfjellet gruve på Dovrefjell.

Folla

Det biologiske livet i elva Folla kan dø ut hvis det ikke blir ryddet opp i forurensningen.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Det betyr at Statskog nå må gjennomføre tiltak som skal begrense forurensingen fra gruva. Statskog er grunneier i området og har hatt ansvaret for vedlikeholdet av gruva siden 1994.

Tverrfjellet gruver

Gruvedriften på Tverrfjellet ble avsluttet i 1993.

Foto: Dovre kommune

Det har ikke vært gruvedrift på Tverrfjellet siden nittitallet, men i 2008 hadde de gamle gruvegangene blitt så fulle av vann at det begynte å renne rester av slam og tungmetaller ned til Hjerkinndammen og videre til øvre del av elva Folla.

Det er for å sikre vannkvaliteten i Folla at Klif nå ber om at Statskog tar grep.

Død elv hvis ingenting skjer

Signe Nåmdal - avdelingsdirektør i Klif

Avdelingsdirektør i Klima- og forurensningsdirekoratet Signe Nåmdal.

Foto: John Petter Reinertsen / Klif

Statskog har allerede utarbeidet en plan for et renseanlegg på Tverrfjellet, og opplyser at de har tenkt å begynne byggingen i løpet av måneden. Det er avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif glad for.

– Det er viktig for miljøet at byggingen av renseanlegget blir utført etter planen. Uten tiltak mot forurensningen vil Folla på sikt bli en elv uten biologisk liv.

– Elva skal bli som før

Klif opplyser at de håper arbeidene med et renseanlegg kan avsluttes før vinteren. Det er godt nytt for elvas framtid.

– Nå oppnår vi isteden at vannkvaliteten blir like bra som avrenningen av tungmetaller startet i 2008, sier Nåmdal.

Det var lenge uenighet om hvem som hadde ansvaret for forurensningen fra de gamle gruvene, men Miljøverndepartementet tok i mars i år en endelig avgjørelse og ba Statskog om å rydde opp.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mot kald helg

    Det blir stort sett kuldegrader i Hedmark og Oppland i helga, seier meteorologen. Laurdag blir det truleg skya med enkelte sludd og snøbyer, og det kan også bli tåke i låglandet. Men likevel kan vi vente nokre solgløtt inn i mellom. Søndagen blir det bra vêr ifølgje meteorologen.

  • Elg langs vegane

    Det er mykje elg som går langs vegane i både Hedmark og Oppland i ettermiddag. Vegvesenet ber bilistar vere obs på dyra, og seier det mellom andre stadar er elg ved vegen på Rv 3 i Gjøvik-området, Rv 4 ved Harestua og langs E6 ved Brumunddal.

  • Trafikken går sakte

    PÅ E6 mellom Kolomoen og Harmar er det saktegåande trafikk. Det er stor trafikk gjennom vegarbeidsområdet, og køen heng igjen etter oppryddinga ved Uthus i Stange tidlegare i ettermiddag.