NRK Meny
Normal

Fortsetter kampen for Tynset

Opposisjonen i Hedmark er skuffet etter at regjeringen i dag ikke fant plass til Tynset-arkivet på statsbudsjettet. Nå varsles det kamp for å få satsingen på plass i Tynset.

Rødgrønt samarbeid Hedmark

De rødgrønne i Hedmark lover innsats for å få oppstartsstøtte til arkivet.

Foto: Montasje: NRK

Tynset-ordfører Bersvend Salbu var rasende da det i forrige uke kom frem at regjeringen ville trekke den planlagte oppstartsbevilgningen. Etter regjeringens forhandlinger med KrF og Venstre ble det i dag klart at arkivet er ute av statsbudsjettet.

Ordføreren i Tynset er misfornøyd med vedtaket, men har ikke mistet kampviljen.

– Jeg er fryktelig skuffet. Ut fra budsjettet og kvalitetssikringen som forelå kan jeg ikke forstå at det ikke foreligger noen bevilgning i dag.

– Kampen er på ingen måte over, så nå må vi bare fortsette og se fremover. Regjeringens ord må nå erstattes av handling. Det eneste som kan overbevise oss om hensiktene de sier de har, er at det bevilges oppstartsstøtte til Tynset.

Bersvend Salbu

Bersvend Salbu er oppgitt over at Tynset blir forbigått.

Foto: Privat

– Skylder på andre

Hedmarks representanter for opposisjonen var i dag skuffet over beskjeden som kom med statsbudsjettet.

SVs Karin Andersen var ikke overrasket og mener regjeringspartiene driver en tydelig ansvarsfraskrivelse.

– Først la Høyre og Frp skylden på oss, og så la de ansvaret videre på KrF og Venstre. Derfor kom ikke dette som noen stor bombe, sier Andersen.

Til tross for tilbakeslaget vil hun fortsette arbeidet med å få arkivet til Tynset.

– Jeg har på ingen måte gitt opp, jeg sitter i kommunalkomiteen og skal gjøre alt jeg kan for å få til et flertall. Jeg kommer til å gå inn for en liten oppstartsbevilgning og at arkivet vil komme tilbake i revidert statsbudsjett i mai.

Trygve Slagsvold Vedum lover også kamp på Tynsets vegne.

– Dessverre klarte ikke KrF og Venstre og få til noe med regjeringspartiene, og det er veldig synd. Nå må vi bare jobbe knallhardt for å få startbevilgningen på plass og for å fjerne all usikkerhet.

Frykter omkamp om beliggenhet

Arbeiderpartiets Knut Storberget frykter forsinkelse og usikkerhet vil føre Tynset-satsingen ut i en uviss fremtid.

– Hvis flertallet på Stortinget ikke har Tynset-arkivet inne, betyr det forsinkelse og usikkerhet. Nå må vi gjøre hva vi kan i komiteene for å se om vi kan finne en åpning, sier Storberget, som i likhet med Andersen vil jobbe for å få på plass til en startbevilgning.

Storberget håper nå de borgerlige vil markere tydelig at Tynset er førstevalget for arkivet.

– Dette representerer vår verste frykt for nå kan vi risikerer en ny runde med diskusjon om beliggenhet. Jeg håper de borgerlige som et minimum markerer tydelig at stedsvalget er lagt, men synes hele denne saken viser at de borgerlige partiene fra Hedmark er for svakt representert i regjeringen.