– Fortalte ikke om ulvene han så

ELVERUM (NRK) Han så tre ulver, men fortalte ikke noen om det. – 90 prosent av jegerne jeg kjente var imot ulv, forklarte 37-åringen da han var tilbake i området der det skal ha foregått ulovlig ulvejakt for to år siden. Selv ble han frikjent.

Ulverettsak

Økokrim ved Tarjei Istad og Inge Svae-Grotlie ved stedet der det skal ha blitt skutt mot ulv.

Foto: NRK

Eidsivating lagmannsrett var fredag tilbake i området ved Bjørnåsen i der det den 15.febuar 2014 skal ha foregått et organisert forsøk på å skyte tre ulver for rekonstruksjon. Fem mann ble dømt for dette i tingretten og fikk fra 20 måneder til seks måneders fengsel. 37-åringen var også tiltalt , men ble frikjent. Nå møtte han som vitne og rekapitulerte dagen.

Les: Krever erstatning etter ulvefrifinnelse

Les: Dømt for ulovlig ulvejakt

Fortalte ikke om ulvene

Han fortalte retten at han var på harejakt sammen med en kamerat som står som tiltalt i saken. Han så noen ulvespor og prøvde å sjekke ut hvor de gikk med tanke på om det var trygt å slippe harebikkja, noe de fant ut det ikke var. Mannen hadde enn sjuk hund hjemme og bestemte seg for å avslutte jakta og gikk til fots til et sted der han skulle hentes. Underveis kom han over og så tre ulver. Det er tre ulver de fem andre er tiltalt for å ha jaktet på.

– Jeg fortalte ingen om om det. Den gang var 90 prosent av jegerne jeg kjente imot ulv. Derfor ville jeg ikke fortelle om at jeg hadde sett ulver, forklarte mannen som ikke ville bidra til ulovligheter.

Rev eller ulv?

Retten var fredag på stedet som er utgangspunktet for hele saken. Og det er to helt totalt ulike versjoner av hva som skjedde:

  • Aktor Tarjei Istad mener det var en organisert, planlagt ulovlig ulvejakt. En 44- årig tiltalt satt på post ved en høyspentlinje. På rundt 400 meters hold fikk han øye på tre ulver som han skjøt etter, uten å lykkes.

– Særlig på bakgrunn av telefonavlytting og GPS-spor mener vi det ble skutt etter tre ulver her. Telefonsamtaler mener vi viser hva dette gikk ut på, sier Istad.

  • 44-åringen forklarte retten at han så og skjøt etter rev på 150 meters hold.

Tore Famestad forsvarer 44-åringen:

– Her mener aktoratet at det er skutt etter ulv på 400 meter. Det er ganske åpenbart at det er et langt skuddhold på det aller meste, og ulv gående i løssnø ville vært så og si umulig å treffe, sier Famestad.

Retten var fredag på stedet der det skal ha blitt skutt etter ulv.