NRK Meny
Normal

Forsvunnet våpen dukket plutselig opp i retten

Ett av 14 forsvunnede våpen dukket plutselig opp i retten i saken mot politimannen som er tiltalt for en rekke brudd på våpenloven.

Politimann tiltalt

Forsvarer Helge Næss Rustad hadde med seg et 'forsvunnet' våpen i retten til en synlig overrasket aktor Guro Glærum Kleppe.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Det er en omfattende tiltale den nå pensjonerte politimannen står ovenfor i Sør-Østerdal tingrett. Han er tiltalt for en rekke brudd på våpenloven.

Han skal ha kjøpt eller fått tak i 16 våpen uten politimesterens tillatelse, og innehatt 28 våpen og våpendeler som ikke står på våpenkortet. Flere hagler og andre våpen skal være ulovlig ombygde. 14 av de 169 våpnene på våpenkortet fant politiet ikke.

Forsvunnet våpen dukket opp

Dette er helt nytt for meg, jeg vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til våpen i retten.

Aktor Guro Glærum Kleppe

Og dagen i retten åpnet smådramatisk da forsvarer Helge Næss Rustad før retten ble satt kom med et av disse våpnene til et synlig overrasket og ikke spesielt fornøyd aktor Guro Glærum Kleppe.

– Dette er helt nytt for meg, jeg vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til våpen i retten, sa hun umiddelbart.

Forsvarer Helge Næss Rustad innrømmer at våpenet også hadde valgt ham hodebry:

– Jeg vurderte å levere det på politikammeret, men fikk vite det seint i går kveld, sa Næss Rustad som mente det riktige var å ta det med så retten fikk se det.

Fant våpen under safen

Og det var en fantastisk forklaring den tiltalte politimannen ga på hvordan våpnene kunne dukke opp på en av rettens siste dager. Dette er et våpen som har brakt ham mye hodebry av hvor hadde blitt av. En av teoriene var at det var blitt solgt.

– Samboeren min støvsugde på kontoret mitt i går kveld, og fortalte at hun hadde kommet bort i noe under safen. Det var i en pistol i et lærfuterale. Jeg måtte sette meg ned i stolen og klype meg i armen. Dette var det siste jeg hadde tenkt, sa den tiltalte politimannen.

Han hadde ikke noen god forklaring på hvordan det hadde havnet der, men trodde kanskje det kunne ha skjedd i forbindelse med ransaking.

Han innrømmer at dette ikke er en hyggelig sak for han.

– Men jeg har skriftelig og muntlig lovet at jeg skal bidra alt jeg kan til at alle våpnene blir oppklart. Det er de fleste. Dette er ikke noe hyggelig for meg, og det jeg nå aller minst trengte nå. Men det var riktig å fortelle retten om det, sa han.