Advarer dommerne mot «moralsk panikk»

Rune Øygards forsvarer refser sin egen klient for å ha grisepratet med den fornærmede ungjenta på Skype. Samtidig minnes dommerne på at 53-åringen er tiltalt for langt mer enn umoralsk oppførsel.

Rune Øygards forsvarer refser sin egen klient for å ha grisepratet med den fornærmede ungjenta på Skype. Samtidig minnes dommerne på at 53-åringen er tiltalt for langt mer enn umoralsk oppførsel.

Advokaten Mette Yvonne Larsen forsvarer Rune Øygard i overgrepssaken mot ham. Hun prosederer hardt på at det foreligger mer enn rimelig tvil om at de angivelige overgrepene har funnet sted.

Forsvarer Mette Yvonne Larsens oppgave er overbevise dommeren om at klienten er uskyldig i overgrepsanklagene.

Innledningsvis i sin prosedyre torsdag slo hun hardt tilbake mot aktoratet, som hun mener drev med «krumspring» og spilte på moralske strenger i sitt sluttinnlegg før pausen.

Øygards forsvarer understreker at retten ikke skal ta stilling til om Øygard snakker sant, men om det er rimelig tvil om at fornærmede snakker sant.

– Det er sikkert fristende å føle at den unge jenta er offeret her, lett å føle moralsk panikk og forargelse, men det er ikke dette som er tema for bevisbedømmelsen. Enhver person som er siktet, skal antas som uskyldig inntil skyld er bevist, lyder påminnelsen fra Larsen.

– Øygard gikk som et lam til slakterbenken

Aktor Thorbjørn Klundseter avsluttet sitt sluttinnlegg før lunsjpausen, der han la ned påstand om fire års fengselsstraff for Øygard.

Klundseter la særlig vekt på at Øygard skal ha utnyttet den fornærmede jenta i en sårbar livssituasjon. Han påpekte også at jenta var forelsket i Øygard, og at tiltalte burde visst hvor grensa gikk.

Larsen gjentar en rekke ganger hvor viktig det er at dommerne ikke straffer en uskyldig mann, og viste til mangelen på tekniske og fellende bevis i saken.

– Denne saken har hatt svært dramatiske konsekvenser for Rune Øygard, det er en sterkt klanderverdig handling dersom han skulle bli dømt, sier advokaten.

Larsen påpeker at Øygard ble så sjokkert da pågripelsen skjedde, at han dro i avhør uten forsvarer. Øygard har sagt at han trodde anklagene ville bli trukket tilbake.

– Han gikk som et lam til slakterbenken, unnskyld uttrykket. Rett til avhør, påpeker forsvareren til den tiltalte 53-åringen.

Dette er ikke en overgripers modus, argumenterer Larsen:

– En som har forgrepet seg på et barn sier ingenting og innrømmer iallefall ikke situasjoner som at han har delt seng med henne. Hvorfor skulle han det? Han kunne jo bare ha benektet alt.

(Saken fortsetter under bildet)

Rune Øygard

Rune Øygard er tiltalt for et femtitalls seksuelle overgrep mot en mindreårig jente over en toårsperiode. Han nekter straffskyld.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Ikke tiltalt for moralsk forkastelige handlinger

Øygard risikerer inntil 10 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i å ha hatt seksuell omgang med jenta da hun var 13 år gammel, og inntil seks års fengsel dersom han blir funnet skyldig i de samme forholdene etter at jenta fylte 14 år.

Statsadvokaten fyrte torsdag av kraftsalver mot forsvarer Larsen, og mente blant annet at bevisførselen i saken har vært «mer omfattende enn nødvendig».

Øygards setter torsdag hardt mot hardt og svarer at statsadvokaten kunne spart seg for å bruke så lang tid på flere momenter som hun ikke finner relevante i forhold til tiltalen og skyldspørsmålet i saken.

Hun viser til påtalemaktas vektlegging av utnyttelsen og den seksuelle kommunikasjonen Øygard hadde med jenta via chatteprogrammet Skype.

– Øygard er ikke tiltalt for å ha begått handlinger som er moralsk forkastelige, eller for disse Skype-samtalene. Aktor har ikke tatt ut tiltalte på dette punktet, men bruker det som sitt store og antakeligvis eneste bevis for at det har foregått 40-50 overgrep, sier Larsen.

Kritiserte egen klient for «griseprat»

Larsen gikk imidlertid også hardt ut mot sin egen klient. Øygard fikk smekk fra egen forsvarer for den seksuelle sjargongen i Skype-samtalene med jenta.

– Øygard har innrømmet Skype-samtalene i retten. Han sier det er uakseptabelt og over streken, og det er det. Det er ingenting å legge skjul på, sa Larsen.

– Grensa for hva man skal kommunisere med en ung jente om, er overtrådt, la forsvarsadvokaten til.

Forsvarsadvokatens tilnærming til kommunikasjonen mellom tiltalte og fornærmede enn aktoratet står i sterk kontrast til aktoratets.

Larsen mener den dokumentasjonen som foreligger fra Skype-samtaler og SMS-kontakt taler for at Øygard er uskyldig.

– Ingen av dem snakker om seksuell kontakt i Skype-samtalene. Er ikke det rart, hvis det har vært 50 samleier? spør Larsen.

Heller ikke SMS-kontakten kan legges til grunn for en overgrepsdom mot Vågå-ordføreren, prosederer Larsen.

– Rune har beklaget at han skrev at han elsket henne, men jeg kan ikke se at det er en indikasjon på seksuell kontakt. Hvorfor har vi ikke sett en eneste melding om seksuell kontakt? sier hun med blikket rettet mot dommerne.

Det er foreløpig uvisst når dommen faller.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.