Hopp til innhold

«Det tøffeste var å oppleve at noen falt fra laget»

EVJE (NRK): Etter to fysisk og psykisk harde uker på Kjevik og Evje, har Nina Caroline Pedersen fra Biri sikret seg en av de 640 nye skoleplassene i Forsvaret.

Forsvarets Opptak

Her bærer aspirantene frem en tømmerstokk som skal simulere en pasient i felten. De vet ikke hvor lang gjørmeløypa er, og hvis de rører ved trådene må de begynne på på nytt ved det aktuelle hinderet.

Foto: Kristiane Aateigen / NRK

– Den første dagen bar jeg en sandsekk opp og ned et fjell i 7-8 timer. Vi fikk tid til å spise klokken 6 om morgenen og 11 om kvelden, før vi hadde nok en økt ved midnatt. Vi fikk en hard start, ler Pedersen.

Blant utfordringene Pedersen møtte på Evjemoen var to gjørmeløper som laget hennes slet seg igjennom opp til tre ganger. Hun opplevde også å bli styrt beinhardt av krigsskole-elever, mangel på søvn, og sår på føttene.

– Kan ikke bli godt nok forberedt

Den tradisjonelle helvetesuka under opptakene til Forsvarets utdanninger stiller tøffe krav. Likevel er det fremdeles solid oversøking til de om lag 600 plassene som skal fylles etter sommeren.

I sommer har 1.100 av de opprinnelig 1.500 kandidatene gjennomgått de fysiske testene som må bestås før de kan gå videre og forhåpentligvis få en betalt utdanning i Forsvaret.

Etter bare to dager hadde om lag 200 allerede måttet melde seg ut av kampen.

– Uansett hvordan man gjør seg klar til et slikt opptak, så er man ikke nødvendigvis forberedt, sier Nina Caroline Pedersen lattermildt.

Nina Caroline Pedersen

– Jentene kan være sterkere enn gutta, også på fysiske ting, sier Pedersen (nederst.)

Foto: Kristiane Aateigen / NRK

Men til tross for de harde takene er hun fortsatt innstilt på en karriere i Forsvaret.

– Jeg har sett de små gledene i hvert eneste oppdrag vi har fullført. Det har vært punkter hvor jeg trodde jeg ikke skulle klare mer. Men man må bare tenke hundre meter eller ti minutter til, og at dette varer bare en kort periode.

Alt var veldig uforutsigbart. Får man en sandsekk på ryggen så vet man ikke om den skal bæres i 15 minutter eller 8 timer.

Nina Caroline Pedersen

– Vanskelig å miste noen på laget

Den vanskeligste opplevelsen for Pedersen var derimot ikke de fysiske. Ungdommene var satt sammen i lag, og det å oppleve at noen falt fra laget, var tøft.

– Vi var et utrolig sammensatt lag, og der og da opplevde vi det som et tungt tap.

Pedersen råder fremtidige aspiranter til å trene på utholdenhet, og å ta en oppgave om gangen. Man burde også finne ut tidligst mulig hva hver enkelt kan bidra med til laget. Hvis noe går galt, så må man lære av feilene og gå videre, sier hun.

Over 5000 personer fra hele Norge søkte om å få være med på opptaket. Av disse fikk kun 1500 av dem lov til å møte til opptaket.

Forsvarets Opptak

I år var det kun 10% av de oppmøtte som ikke klarte de fysiske kravene, til sammenligning strøk 30% året før.

Foto: Kristiane Aateigen / NRK


– Det er meget god fysisk form på søkerne. Strykprosenten er lavere og de som består testene får bedre resultater, sier major Vegard Finberg.

Pedersen er innstilt på å utdanne seg ved Hærens Befalsskole operativ linje, som er en av de mest populære. Dette er en to-åring lederutdannelse med ett skoleår og ett praksisår. Hvert år utdannes inntil 136 personer ved denne linjen.