NRK Meny
Normal

Forsvarer: – De tiltalte har vært nyttige idioter i et hardt kriminelt miljø

– De tiltalte i narkotikasaken på Lillehammer har vært nyttige for bakmennene som nå lever i luksus i Dubai, sier forsvareren for den såkalte hovedmannen på 29 år, Øyvind Bergøy Pedersen.

Øyvind Bergøy Pedersen

FORSVARER: Bergøy Pedersen argumenterte i prosedyren med at klienten hans er blitt tillagt en for stor rolle i saken i forhold til de andre tiltalte. – Han har stått under det samme presset som de andre i denne saken, sa Bergøy Pedersen.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Narkotikasaken på Lillehammer er et kretsmesterskap i kriminalitet, samstemmer advokat Ole Herman Frang, forsvareren for 33-åringen som skal ha operert som den såkalte hovedmannens høyre hånd.

Både Frang og Bergøy Pedersen, som forsvarer hovedmannen, ba retten dømme klientene deres på mildest mulig måte i prosedyrene sine i dag.

Et nettverk med harde kriminelle

Til sammen er det sju tiltalte i den store rettssaken som nå går mot slutten, en sak som direkte har berørt flere hundre familier, særlig i Lillehammer-området.

Omkring 100 jenter og gutter helt ned i tenåringsalderen skal ha kjøpt hasj og kokain av de sju tiltalte. Til gjengjeld har de vært deltagere i et nettverk som har direkte kobling til det hardeste kriminelle miljøet i Norge.

De tiltalte har selv ikke turt å nevne navn på de kriminelle i Oslo de har handlet narkotika med av frykt for represalier, men bankoverføringer har avslørt at penger har gått i lomma til navngitte personer som er medlemmer av det som i den ferske boka "Kuppet" omtales som en norsk-pakistansk "mafiafamilie".

Boka er skrevet av journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aas, og beskriver den såkalte «Zahoor-banden».

– Bakmennene har pøst på med stoff til de "glade amatørene".

Advokat Øyvind Bergøy Pedersen

– De tiltalte har skaffet narkotika med elendig kvalitet fra det kriminelle miljøet i Oslo. Kvaliteten har vært så dårlig at klienten min ikke har ville røyke det, sier Øyvind Bergøy Pedersen.

Han forklarer videre at bakmennene har pøst på med stoff til «de glade amatørene».

– Klienten min har betalt på krita så mye at det ligner ran på høylys dag. Deretter har klienten min vært under konstant press for å betale gjeld. Det har gått utover de andre under ham, forklarer han.

– Brutalt rått miljø

Ifølge det som kommer fram i retten har det over tid så blitt skapt et «brutalt rått miljø» med «knallhard justis» med vold og trusler som bare har hatt til hensikt å sørge for rus til egen bruk og til å betale gjeld. Ingen av de tiltalte har greid å tjene penger, snarere har de måttet pantsette, låne av foreldre eller begå desperate innbrudd.

Blant annet har den tiltalte 33-åringen innrømmet heleri av 24 jakker av merket Canada Goose til en verdi av cirka 6000 pr. jakke som var stjålet fra en butikk i Lillehammer.

Bergøy Pedersen argumenterte i prosedyren at klienten hans er blitt tillagt en for stor rolle i saken i forhold til de andre tiltalte.

– Han har stått under det samme presset som de andre i denne saken, sa Bergøy Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ole Herman Frang

BA OM LAVEST MULIG STRAFF: Forsvarer Ole Herman Frang mener videre at hans klient skal slippe inndragninger. - Han er endelig på rett kjøl, sier Frang.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Kritikk av politiet

Både Bergøy Pedersen og Frang satte spørsmålstegn i prosedyrene sine ved politiets arbeid. De hadde forståelse for at politiet ønsket å avsløre mest mulig av det totale nettverket og brukte over ett år på å etterforske de tiltalte med blant annet omfattende avlytting av telefonsamtaler som er blitt avspilt som beviser i rettssaken.

– Politiet satt og ventet på det store beslaget

Advokat Øyvind Bergøy Pedersen

– Politiet satt og ventet på det store beslaget, men de burde skjønne at det aldri kom. Da kunne de heller ikke se på klienten min som en fare for liv og helse, sa Bergøy Pedersen.

Dagens prosedyrer gjorde også et fysisk og sosialt regnestykke for eventuelt å kreve inndragning fra de tiltalte.

Det settes for eksempel spørsmålstegn ved hvor mange kilo de tiltalte faktisk har solgt. Det opereres med tall fra 20 til 50. Dersom retten finner det bevist at det er solgt 50 kilo hasj betyr det at det teoretisk er grunnlag for å inndra flere millioner kroner fra de tiltalte.

Både Bergøy Pedersen og Frang mener at krav om inndragninger må falle bort.

– Det var en befrielse å bli tatt

Advokat Ole Herman Frang / Advokat Ole Herman Frang gjengir sin klient

– Et krav om inndragning vil bety at klienten min vil måtte slepe med seg en møllestein. Han har allerede stor gjeld. Da han ble tatt av politiet var han nedbrutt og utslitt. Han var så nær nullpunktet det er mulig for et menneske å komme. Det var en befrielse å bli tatt. Og nå er han endelig i ferd med å komme på rett kjøl og i ferd med å ta fatt på ny skolegang, sa Ole Martin Frang i sin prosedyre.

Bakmannen er siktet for overlagt drap

Den 28 år gamle norskpakistaneren som tok imot pengene fra Lillehammer til kontoen sin i Portugal, skal være siktet for medvirkning til overlagt drap og drapsforsøk på Ensjø i Oslo i 2012.

Han er også mistenkt for å ha stått bak et angrep utenfor Gunerius kjøpesenter i Oslo sentrum den 14. februar i 2012, som karakteriseres av politiet som et voldsomt gjengoppgjør.

Den antatte hovedmannen på Lillehammer skal ha deltatt i dette angrepet som sjåfør, ifølge forfatterne av boka «Kuppet».

Politiet i Gudbrandsdalen skal også ha foretatt en ransaking i Portugal i forbindelse med narkosaken. Her lyktes de altså ikke med å finne 28-åringen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND