NRK Meny
Normal

Forsvarer i ulvesaken: – Ulvejakt var bare jug

Forsvarer Helge Hartz mener den hovedtiltalte i ulverettssaken i Sør-Østerdal bare skrøt da han snakka om ulvejakt i telefonen. Trolig vil alle forsvarerne kreve full frifinnelse for ulovlig ulvejakt for de seks tiltalte i dag.

Ulverettsak

Helge Hartz forsvarer 48-åringen som er pekt ut som hovedmann.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Aktor Tarjei Istad ba mandag om at de seks i ulvesaken i Elverum fengsles i alt fra to år til seks måneder, og at alle mister jaktretten i enten tre eller fem år. Istad sa i sin prosedyre at det var en organisert jakt etter en kritisk truet art, og at omfanget av ulovlig ulvejakt har vært stort. De seks er tiltalt for et tilfelle av ulovlig jakt. Sjøl sier flere av de tiltalte at de jaktet rev, og alle nekter straffskyld.

Les: Aktor: Bør dømmes til to års fengsel for ulovlig ulvejakt

– Juger mye

Helge Hartz forsvarer 48-åringen som er pekt ut som hjernen bak jakta.

Hartz sådde sterk tvil om aktors teori om at det ble jaktet ulv.

– Aktoratet legger vekt på er hva som er sagt etter 15.februar 2014, mye av dette er telefonsamtaler hvor det snakkes ulv. Snakket min klient sant her? Alle her i retten har sagt hvor mye han juger, og det festes ikke lit til hva han sier i jaktsammenheng, sa Hartz i sin prosedyre.

  • At de var så få jegere tydet på at de ikke var på ulvejakt, mener Hartz
  • De andre kan heller ikke dømmes hvis 43-åringen impulsivt skjøt etter ulv

Les: Tiltalt i ulverettssaken: – Jeg skjøt på rev, ikke ulv

– Ulven ikke trua

Han avviste også at det å ta ut en ulv vil minske bestanden, og mener ulven ikke er nasjonalt utrydningstruet.

– Bestanden har også vært økende i Elverums-området, og det fylles hele tida på med ulv, sa Hartz i sin prosedyre, som også la vekt på at 13 av 14 ulver skytes utenfor ulvesona.

Han avviste også påstanden om at dette var organisert kriminalitet.

– Flere har ikke jaktet sammen, og kjenner hverandre knapt, sa Hartz.

– Kan takke politiet

Hartz avviste også at hans klient skjøt en ulv med forsett den 14.mars.

– Han kan takke politiet for at han ble telefonavlyttet. Da hører vi han sier at han var sikker på at det var rev han skjøt. Ingen hadde trodd ham uten avlyttinga. Retten kan trygt legge til grunn at han ikke visste det var ulv han skjøt. Han handlet slik alle på åtejakt ville gjort, sier Hartz.

Han prosederte på at hans klient verken hadde jaktet etter en truet dyreart, eller at han var klar over at han skjøt en ulv.