NRK Meny
Normal

Forsvarer for tiltalt 69-åring: – Politiet overreagerte

Forsvarer Sigurd Klomsæt mener politiet agerte i overkant sterkt da en politimann ble skutt på Vinstra i fjor. – Vi reagerte slik vi burde, svarer politiet.

Skyting på Vinstra

POLITIAKSJON: 20–30 politifolk bevæpnet med automatvåpen deltok i aksjonen mot mannens bolig på Vinstra natt til 27. november i fjor. Arkivbilde.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det som skjedde var fullstendig unødvendig, mener Klomsæt, som skal forsvarer 69-åringen når saken kommer opp for retten senere denne måneden.

Klomsæt mener episoden var preget av at det var første dag hvor justisministeren tillot generell bevæpning av politiet.

– Det var rundt femti personer fra offentlige etater til stede for å pågripe en mann de kjente til fra før, de visste at han var i en meget svekket helsemessig tilstand, sier forsvareren.

Han mener at mannen var redd, og at han fryktet for sitt eget liv da politiet tok seg inn i huset hans.

Sigurd Klomsæt

FORSVARER: Sigurd Klomsæt er 69-åringens advokat, og mener mannen må frifinnes fordi han handlet i nødverge.

Foto: Tom Ole Buaas

Skjøt og skadet politimann

Det var natt til 26. november i fjor at en 69 år gammel mann skjøt og skadet en politimann med hagle i et boligfelt på Vinstra. Tidligere samme kveld hadde politiet fått melding fra et legekontor på Vinstra om at mannen blant annet skal ha forsøkt å slå legen sin. Da politiet kom fram til legekontoret var mannen borte.

Politiet forsøkte deretter å kontakte 69-åringen hjemme. Da kom han ut med en hagle og skjøt den ene politimannen og traff ham i ryggen. Polititjenestemannen ble trolig reddet av vernevesten han hadde på seg. Mannen skal også ha forsøkt å skyte den andre politimannen, men bommet.

Politiet: – Bemannet opp på grunn av skytingen

Politimester i Gudbrandsdal, Arne Hammersmark, sier de har hatt en gjennomgang av det som skjedde på Vinstra.

– Det som skjedde, var at politiet ble oppringt fordi mannen hadde sparket etter en lege på legekontoret på Vinstra. Da politiet ankom, hadde mannen reist hjem. Derfor reiste politiet hjem til ham. Politiet banket på døra, og mannen kom ut, med skytevåpen i hånda.

Hammersmark forteller videre at de to politimennene løp hver til sitt, men at den ene ble truffet i ryggen.

– De var to stykker som dro hjem til ham, og det er helt vanlig på slike oppdrag. Det var først etter skytingen at det ble satt inn større styrker, forteller Hammersmark.

Arne Hammersmark

SKYTING: Politimester i Gudbrandsdal, Arne Hammersmark, sier at det først var etter skytingen at at det ble satt inn større styrker.

Foto: Erlend Moe / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Politimann siktet

  En politimann ansatt i Innlandet politidistrikt er i følge VG siktet for motarbeiding av rettsvesenet. Mannen ble i fjor dømt til samfunnstraff for råkjøring i sivil politibil. Fengslingsmøtet starter klokka 15 i ettermiddag.

 • Ny bank åpnet i Moelv

  For første gang siden 1923 ble det åpnet en helt ny bank i innlandsfylkene i dag. Næringsbanken skal i første rekke være en bank for små og mellomstore bedrifter i Innlandet, og har en egenkapital på 200 millioner kroner. På bildet ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen og fylkesmann Sigbjørn Johnsen som klippet snora i Moelv.

  Næringsbanken åpnet
  Foto: ARNE TROLLDALEN / NRK
 • Oppdatering ulykke E6

  En person kjøres til Lillehammer sykehus for kontroll/behandling etter trafikkulykken på E6 (Krekke). De øvrige er uskadd, veien er ryddet, melder politiet.