NRK Meny
Normal

Forskere:– VR-briller kan være farlig for barn

Forskere frykter at barn kan få helseskader ved bruk av VR- briller. VR-teknologien er nå på vei inn i skolene.

VR briller, Høgskolen i Innlandet, Kunstig virkelighet, virtuell reality

Studenter ved Høgskolen i Innlandet på høstens nye kurs: AddOn programme in Augmented and Virtual Reality. Flere av studentene ønsker å kombinere sin datakunnskap med å hjelpe andre, blant annet med bruk av VR i barneskolen.

Foto: Mina Haugli

Kunstig virkelighet, eller virtual reality (VR), har blitt spådd til å bli det nye store innen mange felt, blant annet undervisning. Men det har ikke blitt forsket på helserisiko og bivirkninger hos barn – før nå:

Forskere ved universitetet i Leeds har funnet at VR-utstyret som brukes i dag må endres for å ikke utgjøre en helserisiko. Barn kan få trøbbel både med balansen og dybdesynet etter bruk av VR-briller.

– Vi synes det er viktig at VR-industrien er klar over funnene og at det trengs mer forskning på dette området, sier leder for forskningsprosjektet, Faisal Mushtaq.

Skaper bekymring

Rigmor Baraas

Rigmor Baraas, leder av Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Foto: Dag Øyvind Olsen

– Dette er en veldig viktig første undersøkelse, sier Rigmor Baraas, leder av Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

– VR-teknologien er på vei inn i skolen, og det at noen barn får problemer med VR- headsettene skaper bekymring. Det viser at mer forskning må til, legger hun til.

De fleste VR-briller er utviklet for voksne med normalt syn. Baraas mener at utstyret må utvikles i samarbeid med synsforskere, før det blir tatt i bruk i grunnskolen.

– Synet er ikke ferdig utviklet før i slutten av tenårene eller tidlig i 20-årene. Teknologien er fremdeles ung, og det er flere ting som ikke er optimalisert i dagens VR-headset – med tanke på både barn og voksne, sier Baraas.

I tillegg vil det være en del barn som har et samsynsproblem som gjør at de ikke kan se 3D, og det vil gjøre at de ikke kan delta i undervisningen.

– Dersom bøker i skolen byttes ut med dagens VR-briller er det helt klart et problem, sier Baaras.

Ble testet ved barneskole

Making View, Are Vindfallet,

Daglig leder i Making View, Are S. Vindfallet, og Chief Software Engineer, Daniel Ervik-Børnich.

Foto: Mina Haugli / NRK

Hamarselskapet Making View roses for sin satsing på ny virtuell teknologi i undervisning og hadde et prøveprosjekt i mattetimene til femteklasse på Hanstad barne- og ungdomsskole i Elverum i vår.

– Prosjektet på Hanstad viser at det er veldig få som får problemer, men vi begrenser det til noen få minutters bruk, sier daglig leder Are S. Vindfallet.

VR-brillene ble brukt i to- tre minutter mot slutten av timen.

– Noen få, ca to prosent, følte seg litt bilsyke, sier Vindfallet.

– Men her kommer det til å skje veldig mye og det legges mye i forbedringer av hardware, sier han.

Produktutviklerne selv advarer

De fleste VR-headset blir levert med en advarsel om overdreven bruk. Flere av de største produsentene, Oculus Rift, HTC Vive og Samsung Gear, har egne sikkerhetsadvarsler mot bruk av VR-briller for barn under 13 år.

– Vi synes det er viktig å få fram at vi er ekstremt begeistret for alle mulighetene VR-teknologi gir, men det trengs mer forskning for å kunne utnytte den best mulig, sier Faisal Mushtaq ved universitetet i Leeds.

Skjermdump, advarsel, Oculus Rift

Skjermdump av Oculus Rift VR/ brillers advarsel mot bruk av barn under 13 år.

Samsung Gear VR sikkerhetsadvarsel 2

Samsung Gear VR sine sikkerhetsadvarsler. Samme VR- briller som ble brukt ved Hanstad barne- og ungdomsskole på ti- og elleveåringer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.