NRK Meny
Normal

Forskere: Barn må få leke alene!

Barn som leker ute, er nesten alltid organisert av voksne. – Det er viktig at barna får leke alene, sier forskere.

Illustrasjonsfoto

FORSKNING: Kanskje det er bedre for barnas læring dersom foreldrene trener på å holde seg unna når de leker, mener forsker Margrete Skår ved Norsk institutt for naturforskning.

Foto: NRK

Forskerne Margrete Skår og Line Camilla Wold fra Norsk institutt for naturforskning presenterte denne uka forskning som viser at barn ikke leker så mye utendørs i nærområdet som vi tror.

– Det viser seg at det store flertallet av barna mellom 6 og 12 år sjelden bruker naturområder i nærheten av der de bor, sier Wold.

Paradoksalt nok, sier forskerne, mener foreldrene at naturområdene i nærheten av der de bor er bra.

- Barn må få leke utendørs uten voksne, sier forskere.

FORSKERNE: Barn leker for lite ute uten voksne, sier Line Camilla Wold (t.v.) og Margrete Skår, forskere i NINA i Lillehammer.

Foto: stein schinstad / nrk

Friluftskonferanse nummer fem

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft åpnet denne uka den femte friluftskonferansen med flere hundre forskere og andre fagfolk. Konferansen foregår på Høgskolen på Lillehammer.

Sundtoft mener nordmenn, både barn og voksne, har glemt å være ute i naturområdene der de bor.

– Det er viktig å få nordmenn opp av sofaen hver dag, om ikke annet for å gå tur i området der de bor, sier Sundtoft. Nå jobber hun med en ny stortingsmelding om friluftsliv, den første på 14 år.

Barn må få leke alene

Tine Sundtoft viste også til barn og lek i sitt innlegg på konferansen.

– Før gikk vi barn ut og lekte på egenhånd, uten at det var organisert, sier hun. Nå skjer det med voksne til stede, ofte via barnehagen, SFO eller med foreldre.

Dette bekrefter også forskerne fra NINA.

– Vi foreldre vil jo så mye, være på tilbudssiden. Men kanskje det er bedre for barnas læring dersom foreldrene trener på å holde seg unna, sier Skår.

Hennes oppfordring til foreldre er at de finner et fint sted de kan være en stund, mens barna organiserer sin egen lek uten innblanding fra de voksne.

Les om den nye stortingsmeldingen om friluftsliv