Hopp til innhold

Forskere uenige om pedofili kan behandles

Elverumsmannen som er siktet for voldtekt og overgrep mot 38 jenter, har hele tiden ønsket behandling. Om terapi og behandling fungerer, er likevel forskerne uenig om.

Thore Langfeldt

POSITIV: Psykolog og sexolog Thore Langfeldt har stor tro på at mennesker som har utført overgrep kan ha effekt av behandling.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Han har søkt behandling, gjort sitt beste for å få det, men han har fått svar om at han ikke er syk nok til å få det. Det gjør han svært fortvilet og han mener det kan sammenlignes med spillegalskap. Han klarer ikke å la være disse overgrepene, og må bare gjøre det. Dessverre har dette fått tragiske konsekvenser, sier mannens forsvarer Jostein Løken.

Kamuflert som Sara Hellene (14) har mannen i 40-åra har fått jenter til å sende intime bilder og truet dem til å gjøre ting som sidestilles med voldtekt. Politiet er sikre på at over 100 jenter er berørt.

Virkningen av behandling

Klienten ønsker terapi og behandling, men om behandling av mennesker med pedofile forstyrrelser har ønsket effekt, er forskerne uenige om. Psykolog og sexolog Thore Langfeldt mener de har lang erfaring som tilsier at det faktisk fungerer.

– Vi har holdt på med folk som har forgrepet seg på barn og behandlet dem siden 1984, så vi har lang erfaring, med flere hundre mennesker i behandling. Mange er fornøyde og glade for at de har kommet ut av det. Det er mulig å få behandling om man har begått overgrep mot barn.

Psykologspesialist i Helse Sør-Øst Pål Grøndahl, mener derimot forskningen sår tvil og at de store tallene ikke viser ønsket effekt etter endt behandling, med tanke på tilbakefall.

Psykolog Pål Grøndahl

TVILENDE: Psykologspesialist Pål Grøndahl er kritisk til effekten av behandling hos pedofile.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Der er vi veldig i tvil i forskningen. Dessverre viser det seg, at om vi ser på de store studiene, er det liten forskjell på de som har gått til behandling og de som ikke har gått til behandling, med hensyn til tilbakefallsrisiko. Dessverre, sier Grøndahl.

Individuelle forskjeller

Pål Grøldahl legger likevel til at behandling kan ha effekt for noen.

– Det betyr jo ikke at terapi ikke har effekt på noen. Det vi håper å se er at effekten er større hos unge mennesker, fordi de er mer formbare og at karakterene ikke er helt fastspikret. Hos disse ser vi nok en større effekt enn hos de som har holdt på i mange år, utgreier han.

Langfeldt støtter ikke forskningen Grøndahl viser til, om at behandling kan gi liten effekt.

– Det er klart at noen personer er vanskelig å behandle, og som ikke er så motivert for å få hjelp, men all forskning ute i verden viser at det kan fungere, sier Langfeldt.

Flere saker fra Innlandet