NRK Meny
Normal

Forsker: – Rovdyrdebatten gjenspeiler ikke folks mening

Folk flest er lang mer nyansert i sine meninger om rovdyr enn den norske rovdyrdebatten kan gi inntrykk av.

Ulv

ULV, ULV! Forskningsrapporten viser blant annet at folk med høyere utdanning og unge mennesker generelt er mer positive til ulv, mens kvinner og eldre generelt uttrykker relativt negative holdninger til ulv. (Arkivbilde.)

Foto: Colorbox

Det er en av konklusjonene i en studie utført ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Høgskolen i Lillehammer, skriver nettstedet forskning.no.

– Den offentlige rovdyrdebatten domineres dessverre av de ytterliggående synspunktene: For eller mot rovdyr i Norge. Derfor gjenspeiler den ikke folkets mening, sier Jo Kleiven til forskning.no.

Han er en av forskerne bak studien som er basert på en spørreundersøkelse blant voksne i alle landets fylker.

Forskjell mellom sosial grupper

Studien viser at folk med høyere utdanning og unge mennesker generelt er mer positive til ulv, mens kvinner og eldre generelt uttrykker relativt negative holdninger til ulv.

Undersøkelsen viser også at folk i urbane strøk er mest positive til rovdyr, men samtidig at finnes det folk på landsbygda som er villige til å akseptere flere rovdyr.

Forskerne fant et tydelig skille mellom holdningene til de to største rovdyrartene, ulv og bjørn, og de to øvrige, gaupe og jerv. Mens 80 prosent aksepterte ulv og bjørn, var det nær 90 prosent som godtok de to mindre rovdyrartene, skriver forskning.no.

Her kan du lese hele forskningsrapporten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND