Forsker: – Framtidas turist er kinesisk eller indisk

LILLEHAMMER (NRK): Reiselivet må forberede seg på endring. For i framtida er det slett ikke bare den typiske, europeiske skituristen som kommer til Norge, tror forsker.

Kinesisk turist i Norge

EKSOTISK: Det er allerede mange kinesere som ønsker å se Norge, og i framtida kan det bli langt flere, tror forsker. Arkivfoto: Kinesisk turist ved Trollstigen i Romsdalen.

Foto: Roar Strøm / NRK

Kampen for å lokke mest mulig kroner ut av reisende inn- og utlendinger, blir stadig tøffere. Men forskere tror det blir en annen type turister enn dagens kampen skal stå om i framtida.

På den såkalte Snowball-konferansen på Lillehammer møtes reiselivsfolk for å inspirere hverandre.

Der fikk de høre at det blir stadig flere vanlige middelklasseturister, og at det er i land som Kina og India at potensialet er størst.

Forventer og forlanger god service

– Senior-kinesere, rike amerikanere og søreuropeiske familier kan bli mer vanlige turister i Norge framover, sier framtidsforsker Jesper Bo Jensen

– Er reiselivet forberedt på dette?

– Nei, jeg tror man skal forberede seg. I Norge tror jeg spesielt man skal tenke på at det kommer folk som er annerledes enn innbyggerne selv, som tenker på en annen måte og som har en annen kultur.

Han tror også at den norske turistnæringen må innstille seg på at det i stadig større grad kommer folk som både forlanger og forventer god service.

Skiturist i Sylan

VANLIG TURIST: Det er denne type turist vi er vant med å se i Fjell-Norge. Men det kan bli helt andre typer som kommer i årene framover.

Foto: Geir Horndalen

Julia Hamre er salgs og markedssjef på Spidsbergseter på Venabygdsfjellet. Hun tror at de har mye å tjene på å se i andre retninger enn bare den vanlige europeiske skituristen.

– Vi jobber mot det internasjonale markedet, så vi er på riktig vei. Men nå har vi veldig mange norske turister. Vi ser en økende andel spreke seniorer. De vil ut på ski, forteller Hamre.

Hun legger til at de må finne andre aktiviteter for å nå kinesiske turister, og at de muligens må endre hotellet noe for å være attraktive.

– Vi har fine sosiale miljøer i dag, men det er mulig vi må endre rommene noe for å stille kravene til standard, sier hun.

Hamre tror også at det må legges til rette for enkle turer i naturen, gjerne med guide.

– Det å ta med folk til fine foto-spots tror jeg kan være en idé, sier Hamre.

– Bli god på det spesielle

Å finne sin nisje – noe man er skikkeleg god på – det er løsningen for å vinne turistkampen, tror Jesper Bo Jensen. Dette er turisttypene han tror vi får flere av i framtida:

  • Den avkoblende turisten, som vil legge igjen telefonen hjemme for å slippe mas fra Facebook, Instagram og epostsendande sjefer.
  • Save-the-world-turisten – som vil reise til Uganda for å bygge skole
  • Sunnhetsturisten – som vil bruke ferien til å pleie kropp og sjel

– Man må inn i hodet på turisten og forstå hva vedkommende tenker. Man må ikke inn i hodet på nordmenn. For det nordmenn er stolte av, kan godt være kjedelig for turisten og omvendt, sier framtidsforsker Bo Jensen.

En ting han for eksempel trekker fram, er at vi her i landet har snø i mars måned.

– Det er ikke mange steder i Europa som har det, sier Bo Jensen.