Forsker på vietnamesiske hedmarkinger

Hvordan har det gått med båtflyktningene som kom til Norge fra Vietnam på 1970-tallet? Hva kan andre flyktninger lære av deres erfaringer? Disse spørsmålene skal det nå forskes på i Hedmark.

Hai Ngoc Tran

Den tidligere fotballspilleren Hai Ngoc Tran kom til Norge som båtflyktning.

Foto: Vera Wold / NRK

En av de som kom til Norge som båtflyktning fra Vietnam ble etter hvert eliteseriespiller i fotball for Kongsvinger og Vålerenga. Han var sju år gammel da han og familien flyktet fra hjemlandet.

– Pappa tok med oss med på reise en kveld. Vi visste ingenting. Ute i båten svevde vi mellom liv og død. Plutselig var vi i et annet land og derfra ble vi sendt videre til Norge.

Det forteller Hai Ngoc Tran, som liten og forskremt kom til Kongsvinger sammen med faren og noen søsken. Overgangen var stor.

– På 80- og 90-tallet var det en del rasisme, blant annet på Brummundal. For min del var det litt uvant å komme på skolen som en utlending.

LES OGSÅ:

Fikk presidentens telefonnummer

Fotballen lettet integreringa for Hai Ngoc Tran. Han spilte flere år i eliteserien, og i 2008 var han statsministerens gjest da det vietnamesiske presidentparet besøkte Norge.

– Det var en stor opplevelse, forteller Hai.

– Fotball er en veldig stor idrett i Vietnam. Jeg fikk til og med telefonnummeret til presidenten, slik at jeg kunne ringe han og komme på besøk i Vietnam.

Saken fortsetter under bildet.

Kong Harald og båtflykninger fra Vietnam

Daværende Kronprins Harald møter vietnamesiske båtflyktninger i Malaysia i 1979.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / Scanpix

Fra fotball til mat

I dag er det ikke lenger fotballen, men restauranten han driver i Kongsvinger som er hovedbeskjeftigelsen til tobarnsfar Hai Ngoc Tran. Han en av nærmere 20.000 vietnamesiske innvandrere og norskefødte vietnamesere som i dag bor i Norge.

De er en av de første store innvandrergruppene som kom til Norge. De er kjent som dyktige og hardtarbeidende, og de er opptatt av utdanning og integrering.

– De fleste er i jobb og de jobber hardt, sier Hai Ngoc Tran, som er stolt av folket sitt.

Hva må til for å lykkes?

Sigurd Nielsen, ved flerkulturelt senter ved Glomdalsmuseet i Hedmark, skal forske på hvordan integreringen av de vietnameserne har vært.

– Vi skal prøve å finne ut hva som er nøkkelfaktorer for å lykkes når man kommer fra en annen del av verden til Hedmark og Norge, sier han.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom fylkeskommunen, Glomdalsmuseet og Vietnamesisk Forening. Gjennom dybdeintervjuer skal søkelyset settes på hvordan vietnameserne lever med egen og norsk kultur i dag.

I tillegg til dokumentasjon og forskning, skal vietnamesisk kultur utfoldes gjennom utstillinger og oppvisninger i skolene.

– Vi håper å få synliggjort hvordan det har gått med en av gruppene av innvandrere, sier Nielsen.

– Her skal innvandrerne selv fortelle om sine erfaringer. Det er veldig viktig at de selv setter ord på hva det er som skal til for at integreringen skal lykkes. Igjennom det kan vi få innspill til hvordan integreringsarbeidet bør gjøres framover.

Se video: Båtflyktningene fra Vietnam - 30 år etter (nettsaken fortsetter under videoen):

Vil besøke Vietnam

Hai Ngoc Tran har ikke vært i Vietnam etter at han flyktet fra landet som 7-åring. Men han håper å få til et besøk en gang i framtida.

Hai Ngoc Tran

Hai Ngoc Tran ved et bord i restauranten i Kongsvinger.

Foto: Vera Wold / NRK

– Nå trives jeg veldig godt her i Kongsvinger, sier han mens han sitter ved et bord i restauranten sin.

– Jeg reiste mye rundt da jeg spilte fotball, så jeg ble litt mett av reising da. Men jeg har veldig lyst til å dra tilbake til Vietnam en dag for å besøke landet mitt.