Hopp til innhold

Flere tusen ber om å få gratisbilletter

Pågangen etter gratisbilletter er blitt så stor at flere fornøyelsesparker har innført egne søknadsprosedyrer og kriterier for å vurdere de mange sakene.

Folk på vei i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.

HØYDEPUNKT: En av hovedattraksjonene ved Hunderfossen familiepark i Lillehammer er berg- og dalbanen Il Tempo Extra Gigante som stod ferdig før denne sommersesongen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ved Hunderfossen familiepark i Lillehammer mottar konsernsjef Per Arne Slapø og administrasjonen rundt 1000 søknader i året om å få billetter gratis.

– Mitt inntrykk et at antallet søknader har økt, selv om vi ikke har ført noe statistikk på det. Henvendelsene kommer delvis fra lag, foreninger og organisasjoner som har et opplegg. Andre forespørsler er fra privatpersoner som kanskje synes synd på naboen, eller som selv synes de fortjener en opptur, sier Slapø.

Konsernsjef Per Arne Slapø i Hunderfossen familiepark.

AVSLAG: Enkeltpersoner som søker om fribilletter ved Hundefossen familiepark får nei, sier konsernsjef Per Arne Slapø.

Foto: Alexander Nordby / NRK

På grunn av den store pågangen har familieparken måttet innføre søkeprosedyrer.

– Vi får så mange henvendelser at vi har innført søkestidspunkter på våren og høsten, og så har vi laget noen interne kriterier. Vi forholder oss kun til søknader fra lag, foreninger, grupper og organisasjoner. Enkeltpersoner som søker om å få fribilletter til seg selv eller naboen får nei. Vi har ingen mulighet til å sjekke det de skriver, sier Slapø.

Hunderfossen anslår at de gir innvilger rundt halvparten av søknadene om fribilletter til organisasjoner, lag og foreninger.

Rundt 2000 søker hos Dyreparken

Flere av de store familieparkene i landet opplyser at de mottar et betydelig antall søknader om fribilletter. Ingen av parkene ønsker å gå ut med noen nøyaktige tall for dette.

Men ved Dyreparken i Kristiansand får man om lag 2000 søknader om gratisbilletter i året. Også der er det innført egne søknadsprosedyrer og det er fem søkefrister gjennom året. Mange av disse innvilges, opplyser salgs- og markedssjef Anniken Bjørnstad Schjøtt. Hun mener det er en økning i antallet søknader i løpet at de siste årene.

Folk koser seg i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.

FULL FART: I Berg- og dalbanen ved Hunderfossen får små og store testet sine tålegrenser for både fart og G-krefter.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Jeg tror nok at organisasjoner og lag er blitt flinkere til å søke de forskjellige attraksjonene som er i Norge om inngangsbilletter. Vi ser også at det er noe økning av privatpersoner som henvender seg, og det kan kanskje ha noe med økt fokus på sosiale skjebner i sosiale medier og andre kanaler, sier Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Barmhjertige samaritaner

Også ved Kongeparken i Stavanger opplever daglig leder og såkalt «lekemester», Håkon Lund, at pågangen etter fribilletter er blitt større.

– Det vi har sett de siste fire-fem årene er en fremvekst av det man kan kalle «barmhjertige samaritaner». Før var det organisasjoner og institusjoner som henvende seg om gratisbilletter, mens nå er det mange enkeltpersoner og familier, sier Lund.

Ved Kongeparken velger man å behandle alle søknadene som kommer inn, og man er ganske rundhåndet med å gi positive svar.

– Det skal ganske mye til for at vi ikke skal innvilge en søknad, for det er ofte ganske sterke personlige historier, sier Håkon Lund.

Flere saker fra Innlandet