NRK Meny
Normal

Forlater Høyre i protest

Nominasjonsmøtet i Oppland Høyre ble et bittert oppgjør der Jørand Ødegård Lunde (bildet) fra Vang i Valdres til slutt meldte seg ut av partiet og ender opp som uavhengig representant i fylkestinget. Kari-Anne Jønnes fra Gran gikk seirende ut.

Jørand Ødegård Lunde

'DET BLE JOBBET FOR Å SKYVE MEG NED FRA 2. PLASSEN OGSÅ': Partiveteran Jørand Ødegård Lunde forlater Høyre.

Foto: Kirsti Hovde

Jørand Ødegård Lunde er vararepresentant på Stortinget og gruppeleder for Høyre på fylkestinget.

Nominasjonsstriden startet allerede tidligere i høst da det ble klart at Lunde ble plassert på 2. plass i nominasjonskomiteens forslag, på tross av at flertallet av lokallagene ville ha henne på 1. plass.

Det var derfor ikke overraskende at det ble kampvotering på nominasjonsmøtet på Honne på Biri i dag.

Hadelending valgt

Kari-Anne Jønnes fra Gran Høyre står i en resepsjon

FYLKESORDFØRER-KANDIDAT: Kari-Anne Jønnes fra Gran

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

38 av 67 delegater stemte for nominasjonskomiteens forslag, og dermed er Kari-Anne Jønnes fra Gran fylkesordførerkandidat for Oppland Høyre til valget neste år.

Lunde fikk i starten ros for at hun ville stå på 2. plass på lista, men hun presiserte på møtet at det var under forutsetning av det skulle være geografisk balanse. Det mente hun at det ikke var.

De skal få slippe å stemme meg ut fra plass til plass nedover.

Jørand Ødegård Lunde

For Lunde var begeret fullt da hun fikk signaler om at noen aktivt hadde jobbet for å få henne ned fra 2. plassen også.

Distrikts-frafall

Hun trakk seg fra hele lista, og det gjorde også Hanne Velure fra Lesja fra hennes 6. plass. Hun brukte samme begrunnelse som Lunde, nemlig distriktsrepresentasjonen.

– Jeg beklager sterkt at Jørand valgte å melde seg ut. Jeg forstår skuffelsen, men for Oppland Høyre er det synd at hun trekker seg. Hun har kunnskap og erfaring som vi hadde hatt brukt for, sier Jønnes.

– Mange mener at distrikts-Høyre nå har tapt?

– Jeg er vokst opp midt i en åker 7 km fra nærmeste butikk, så det er neppe noe særlig urbant.

– Hele Oppland er et distriktsfylke. Når Valdres og Gudbrandsdalen ikke er representert på de øverste fem plassene, så er det synd. Høyre har tradisjon for å dekke alle regioner og Unge Høyre på de øverste plassene. Det er sterkt beklagelig at både Jørand og Hanne trakk sine kandidaturer.

– Min tid i Oppland Høyre er over

Jørand Ødegård Lunde sier nå at "min tid i Oppland Høyre over". På spørsmål om hva hun syns om prosessen i hele høst, svarer hun at hun ikke vil kommentere det noe nærmere.

– Jeg har respekt for at flertallet har talt. Det var ikke noe stort flertall, men det var et flertall.

– Hvorfor skiftet du mening om 2. plassen?

– Det ble sagt fra talerstolen at krefter i partiet ønsket meg vekk fra 2. plassen, og få meg helt vekk fra lista. Dette ble ikke avkreftet fra noen. Det er tydelig at jeg ikke er ønsket i partiet, og da trekker jeg meg. De skal få slippe å stemme meg ut fra plass til plass nedover.

Blir uavhengig representant

– Du er leder av Høyres gruppe i fylkestinget nå, hva skjer der?

– Jeg er innvalgt i fylkestinget, og blir sittende i alle mine verv. Men jeg kan ikke være i Høyre-gruppa med mistillit mot meg. Derfor er det rett av meg å gå ut av gruppa. Jeg er uavhengig representant fra nå av.

Flere melder seg ut

Kåre B. Hansen

MELDER SEG OGSÅ UT: Kåre B. Hansen fra Sel

Foto: Sel kommune

Flere partiveteraner slår følge med henne. Kåre B. Hansen fra Sel mener at det er ukultur i fylkespartiet. Han har vært 16 år i kommunestyret i Sel.

– Når lokallagene setter Lunde på førsteplass og nominasjonskomiteen går mot dette, da er det nok.

– Men nominasjonsmøtet har talt?

– Ja, det var et flertall og det viser at de ikke tar hensyn til hele fylket. Det er flertall ved hjelp av sørfylket der det er størst befolkning, men når de glemmer distriktene, må de ta konsekvensene av det.

– Noe av det samme skjedde under nominasjonen for to år siden, det var ubehagelig og unødvendig.

– Erna bør ta seg en tur

« Erna Solberg bør snarest mulig ta seg en tur til sine partifeller i Oppland. Partiet går mot en selvforskyldt katastrofe i neste års fylkesvalg,» skriver Hallvard Grotli, politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen.

«Partiet har satt krokfot på seg selv. Oppland Høyre har sendt tidenes gavepakke til øvrige partier. Ønsket om et linjeskifte i partiet vant fram. Erna må forklare hvorfor kvinner fra distriktet er uegnet i Høyre,» skriver Grotli.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND