NRK Meny
Normal

Forklarer sexkjøp med helseplager

En mann er dømt til å betale 18 000 kroner i bot etter å ha kjøpt sex av en prostituert. Han oppgir helsemessige plager som årsak for kontakten med den prostituerte kvinnen.

Hamar tinghus

Mannens forklaring ble ikke trodd av Hedmarken tingett, og han ble dømt i henhold til aktors påstand om straffeutmåling.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen fra Hamar ble belønnet med 18 000 kroner i bot, eller 36 dagers fengsel, etter å ha blitt tatt på fersk gjerning med en prostituert i vår.

Politiet arresterte mannen etter å ha fått tips fra betjeningen ved et overnattingssted i Hamar.

Ville ha pille mot smerter

Mannen skal ha betalt den prostituerte 1 000 kroner, men mener forholdene bygger på en misforståelse. Til politiet har han forklart at han hadde fått smerter i ansikt og ører etter seksuell omgang med en prostituert i 2009, og at han nå var på jakt etter en pille som skulle hjelpe mot smertene.

Ifølge den domfelte hadde han blitt avvist av flere leger, men av en bekjent i eskortemiljøet hadde han fått tips om at det fantes en pille som skulle hjelpe. Mannen forklarte i avhør at pillen ikke er å få tak i Norge, og at personen av den grunn satte ham i kontakt med den prostituerte på Hamar.

Ble ikke trodd

Den prostituerte kvinnen nektet imidlertid for å kjenne til en slik pille, men dette trodde ikke mannen på. Derfor valgte han allikevel å oppsøke henne på overnattingsstedet i Hamar. Etter egen forklaring betalte han kvinnen 500 kroner, og han bare latet som om han var en kunde for å kunne snakke med henne om medisineringen.

Da mannen gikk ti minutter senere, ble han arrestert av politiet som ventet utenfor. Hedmarken tingrett trodde ikke på mannens forklaring om at han var på jakt etter piller mot plagene sine, og mener det er hevet over enhver tvil at han kjøpte sex av den prostituerte kvinnen.

Aktor la ned påstand om 18 000 kroner i bot, og dette ble også dommen i tingretten. Standard bøtenivå for overtredelse av sexkjøploven er 15 000 kroner i Hedmark, men tingretten valgte å skjerpe dommen da mannen tidligere er domfelt for å ha kjøpt sex.