NRK Meny
Normal

Forfalsket selvangivelser ved å klippe og lime

Kvinnen som er tiltalt for å ha svindlet banker for nesten 20 millioner kroner forfalsket en stor mengde dokumenter for å få lån. Blant annet brukte hun saks og lim på selvangivelser.

Richard Røed, Randi Lien Kristiansen

Politirevisor Randi Lien Kristiansen og aktor Richard Røed har lagt fram en stor mengde forfalskede dokumenter som bevis.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen fra Hedmark, som jobbet i Sparebanken Hedmark, er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri etter at hun lurte et stort antall banker til å låne henne 16,8 millioner kroner ved å forfalske dokumenter.

Hun er også tiltalt for to forsøk på bedrageri på til sammen 2,7 millioner kroner. I tillegg er kvinnen tiltalt for 37 tilfeller av dokumentforfalskning.

Brukte korrekturlakk

Når hun forfalsket dokumenter klippet hun blant annet bort informasjon fra lønnsslipper om at samboeren hadde lønnstrekk på lån. Hun klipte og limte inn uriktig informasjon på selvangivelser med saks og lim. Noe kvinnen bekreftet under rettssaken.

Dette kom fram av de forfalskede dokumentene som påtalemyndigheten la fram som bevis i retten. Hun har også flere ganger brukt korrekturlakk for å unngå at det ble skygge på forfalskningen da hun kopierte den.

– Når du limer inn en papirlapp på et ark og kopierer dette, så blir det ofte en skygge der lappen er limt inn. Derfor brukte hun korrekturlakk for å unngå dette, forklarte politirevisor Randi Lien Kristiansen som la fram bevisene i retten.

Under en ransaking hos kvinnen fant politiet en pose i et rom i 2. etasje i kvinnens bolig. Posen lå bak et bord under et vindu. I den fant politiet forfalskede dokumenter som er lagt fram som bevis under rettssaken.

Senket gjeld

Kvinnen har endret informasjon på et stort antall dokumenter for å få lån i banker. Hun har blant annet oppgitt mye mindre gjeld enn det som var reelt.

Ved et tilfelle oppga hun til en bank at samlet lånegjeld var på 180 588 kroner, mens den reelle gjelden var på 4,5 millioner kroner.

Til en annen bank oppga hun husholdningens samlede gjeld til å være 750 000 kroner, mens den var på 6,7 millioner kroner, ifølge tiltalen. På de fleste punktene i tiltalen har kvinnen forfalsket selvangivelser og lønnsslipper, og skrevet langt lavere gjeld enn det som var reelt.

I retten på tirsdag forklarte kvinnen at hun gjorde dette fordi hun som bankansatt visste at det var mye enklere å få lån når man hadde lite gjeld.

– Husker ikke

Kvinnen har svart «husker ikke» på de fleste av over 100 tiltalepunktene, men nektet straffskyld på de punktene der lån er tatt opp i navnet på datterens kjæreste.

Han skal forklare seg i løpet av onsdagen, og hans foreldre har fulgt rettssaken fra tilhørerbenken.

Kvinnen forklarte i retten at hun følte et sterkt press fra sin datter om å skaffe henne penger.

Det er satt av tre dager til saken i Sør-Østerdal tingrett.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lundby tror på gull

  Skihopperen Maren Lundby fra Kolbukameratene tror på seg sjøl fram mot OL i Pyeongchang. Lundby tror hun nå er god nok til å vinne både OL-gull og verdenscupen sammenlagt. – Hvis jeg hopper på mitt beste, tror jeg ingen slår meg, sier Lundby til NTB.

 • Oppgang i antall skilsmisser

  Det var en liten oppgang i antall skilsmisser i Oppland i i fjor, mens antall separasjoner gikk ned. Det viser tall fra fylkesmannen. I Oppland var det 344 skilsmisser og samme antall separasjoner i 2017.

 • Sparket politimann får ikke omkamp

  Den avskjedigede politimannen Stein-Robin Kleven Berg fra Eidskog får ikke prøvd saken sin for Høyesterett. Han fikk sparken etter at han skrev innlegg på Facebook som ble oppfattet som rasistisk. I tillegg omtalte han blant annet tidligere statsminister Jens Stoltenberg for et krapyl, skriver Glåmdalen. Les mer om saken her.

  Stein-Robin Kleven Bergh
  Foto: Privat