Hopp til innhold

Flere av kuttforslagene i Oslo-OL peker mot Innlandet

Gjenbruk av både Vikingskipet på Hamar og deltagerlandsbyen etter Ungdoms-OL på Lillehammer var blant forslagene da kuttlista for Oslo-OL ble lagt fram i dag.

Vikingskipet.

BRUKES I OSLO 2022? - Mulig, men ikke ønskelig, sa idrettspresident Børre Rognlien.

Foto: Brox, Hans / Scanpix

I dag la Oslo kommunes OL-etat Oslo2022 og Norges Idrettsforbund fram en egen kuttliste for søkerkomitéen.

Flere av forslagene peker på gjenbruk i stedet for å bygge nytt, deriblant eksisterende anlegg på Hamar og Lillehammer.

Dette var blant forslagene som pekte mot Innlandet:

  • Gjenbruk av Vikingskipet i stedet for å bygge ny skøytehall på Valle Hovin
  • Gjenbruk av deltakerlandsbyen til Ungdoms-OL 2016 på Lillehammer, istedet for å bygge ny

Det er også vurdert å flytte skiskyting fra Grønmo og i stedet legge den populære idretten til Lillehammer. Dette er avvist av to grunner.

Skiskytterstadion vil også være hovedanlegg for Paralympics, og det anses som uaktuelt å flytte de paralympiske lekene ut av søkerbyen. Dessuten vil skiskyting legge for stort beslag på hotellkapasiteten på Lillehammer, som allerede anses som sprengt med alpint, bob og aking i regionen.

Rognlien: – Ikke ønskelig

Idrettspresident Børre Rognlien uttrykte at idretten ikke stiller seg bak alle forslagene, men innrømmer at det er mulig å kutte kostnader og gjennomføre.

– Å bruke Vikingskipet på Hamar er helt klart ikke noe ønske fra idrettens side, men vi innrømmer at det er mulig, sa han.

Lokalt er det ikke overraskende et stort ønske om å få skøyteløp lagt til Hamar.

– Opprusting av OL-anlegg fra 1994 vil være langt billigere enn å bygge nye OL-anlegg i Oslo, mener lederne for OL-anleggene i Hamar og Lillehammer. En modernisering av Vikingskipet på Hamar kan koste en firedel av prisen på en ny skøytehall i Oslo.

Ifølge forslaget kan man spare 700 millioner kroner på bruk av Vikingskipet i brutto statsgaranti, og det samme beløpet i netto besparelse i offentlige utgifter.

Hamar: – Gledelig

På Hamar ble kuttforslaget, og derav forslaget om gjenbruk av Vikingskipet, mottatt med glede.

– I dag er vi glade, og i den forbindelse har vi tatt fram gode gamle minner fra fra 1994, ler adm. dir. Viggo Sundmoen i Hamar Olympiske anlegg, mens han viser fram de såkalte piktogrammene fra den gang.

Han forteller at situasjonen i 2014 er ganske lik den som var i årene før Lillehammer-OL. Da var heller ikke Hamar med i planleggingen i startfasen.

– Den gang kom vi mer og mer med på oppløpssida. Slik prosessen ser ut til å gå nå, blir vi mer og mer aktuelle også for et mulig OL i 2022.

Han sier at de har forhodlt seg lojalt til de føringene som er lagt, men at de føler de har vind i ryggen slik situasjonen er nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viggo Sundmoen, direktør HOA

GLAD: Adm dir i Hamar Olympiske anlegg, Viggo Sundmoen føler de har vind i ryggen.

Foto: Knut Sveen / NRK

Én treningshall i stedet for to

Blant de andre forslagene som ble lagt fram under dagens pressekonferanse, var å bygge en treningshall for ishockey i Oslo istedet for to, reduksjoner i deltakerlandsby og mediefasiliteter

– Forslagene er ikke kvalitetssikret, men de bygger på kvalitetssikret materiale, sa Stian Berger Røsland.

Han sa at fra OL-etatens side mener de at kuttene er gjennomførbare.

– Vi mener at det er mulig å arrangere OL i Oslo på denne måten. Samtidig vil det gi en svakere arv og etterbruk, svarte Stian Berger Røsland på spørsmål om han føler at OL-søknaden svekkes med kuttene som er fremlagt.

Det blir nå opp til regjering og Storting å vurdere om det skal kuttes i Oslo-OL dersom de eventuelt skal gi statsgaranti.

Flere saker fra Innlandet