Førerhundens dag markeres i dag

24. april er den internasjonale førerhunddagen. I år er målet å gjøre servicebransjen oppmerksom på at hundene har selvfølgelig adgang.

Førerhund

Dette klistremerket deles ut av Norges Blindeforbund.

Foto: Bjørnar Pedersen / NRK

– Det verste er å gå på isen, med hunder med langt bånd som skal hilse på. Folk som skal bort å hilse på er også et problem.

Svein Olav Gulbrandsen fra Hamar er en av rundt 15 personer med førerhund i Hedmark og Oppland. Siden 9. mars i år har en lys labrador ved navn Vamp gått trofast ved hans side.

Ønsker bedre tilgjengelighet

Svein Olav har 16 prosent syn. Livet blir enklere med en førerhund, men fortsatt kan det være vanskelig.

Svein Olav Gulbrandsen og Vamp

Svein Olav Gulbrandsen fikk førerhunden Vamp i mars og setter stor pris på makkeren.

Foto: Bjørnar Pedersen / NRK

I fjor spurte MMI norske førerhundbrukere hva som er den største utfordringen i hverdagen. Det viste seg at en av tre førerhundbrukere var blitt nekta å ha med hunden i drosje det siste året, mens hver femte har opplevd å bli avvist fra butikker eller spisesteder.

Av den grunn er tilgjengelighet tema for «Førerhundens dag 2013», og Norges Blindeforbund har laget et klistremerke som spisesteder, hoteller og butikker kan sette på inngangsdøra si.

– Unntatt vanlige regler

– Vi har fokus på tilgjengelighet, det er en av de største utfordringene vi møter. Det er viktig å gå ut med info om at førerhunder er unntatt fra vanlige forbud mot hunder. Står det en rød ring med kryss over på en hund, gjelder det ikke oss, sier Toril Melgård fra Norges Blindeforbund.

Førerhundene har lov til å komme inn på de samme stedene som mennesker har adgang.

– Hvis de det gjelder ikke skulle høre, har jeg et eget kort som viser at vi er unntatt disse reglene, sier Melgård.

Hun forteller at det flere ganger har forekommet at folk ikke har vist forståelse for førerhunden Valentina og behovet for denne og at det ikke er noe trivelig å oppleve.

– Men jeg blir sjelden møtt av problemer og det lar seg som oftest ordne om noen stiller spørsmål ved at Valentina er med.