NRK Meny
Normal

Liker ikke at foreldre bryter feriereglene

Kommunene har strammet inn regelverket slik at foreldre ikke skal dra på ferie med barn utenom ordinær skoleferie. Likevel reiser enkelte uten lov.

Rektor Tommy Seigerud ved Lange land skole i Kongsvinger.

INGEN SANKSJONER: Rektor Tommy Seigerud ved Langeland skole i Kongsvinger har ingen sanksjoner å bruke når foreldre tar barna med på ferie uten lov.

Foto: Ann-Kristin Moe / NRK

– Jeg vet at det er enkelte som har fått avslag, men som likevel velger å reise, sier Tommy Seigerud som er rektor ved Langeland skole.

Rektoren liker dette dårlig, men sier det er få sanksjonsmuligheter. Fraværet blir registrert som ugyldig, men barneskoleelevene har uansett ikke vitnemål. Rektoren er derfor ikke overrasket over at mange drar til tross for avslag.

– Det er vel slik at så sant sanksjonene ikke er på plass og det ikke får de store følgene, så ser noen sin mulighet til å bestemme selv. Sånn er vi vel vi mennesker, sier Tommy Seigerud.

Har fått 65 søknader

De som søker om ekstra ferie i Kongsvinger får som regel nei. Kommunepolitikerne har vedtatt strenge retningslinjer. Likevel er det til nå dette skoleåret kommet inn 65 søknader om ekstra ferie.

– Foreldre har fleksible ferieordninger selv og glemmer at undervisningstiden i skolen er pliktig, og at det må helt særskilte grunner til for å kunne innvilges fri. Og fri utenom skoleferiene til ordinær ferie innvilges ikke, sier enhetsleder Siri Nygaard Hansen i Kongsvinger.

Ifølge kommunesektorens organisasjon KS er praksisen ulik fra kommune til kommune, men at de fleste har strammet inn regelverket.

– Mye rimeligere

En av dem som har valgt å ta med barn på ferie utenom skoleferien er Annichen Nyheim. For noen uker siden tok hun datteren sin ut av skolen for å reise på ferie til utlandet.

Kate Sønstebø

REAGERER: FAU-leder Kate Sønstebø ved Langeland skole i Kongsvinger sier en del foreldre reagerer på de strenge feriereglene.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det er jo fordi det er mye, mye rimeligere for en alenemor å dra utenom skoleferien. For meg er det veldig godt å ta en ferieuke litt utenfor akkurat midt i sommerferien, fordi jeg jobber veldig mye, jeg har to jobber, forteller Nyheim til NRK.

FAU-leder Kate Sønstebø ved Langeland skole i Kongsvinger har fått en del tilbakemeldinger fra foreldre som synes regelverket er lite fleksibelt.

– En del er ganske uenig i det fordi man sammenligner det litt med arbeidsmarkedet og mener at ungene må ha samme rettigheter som der, sier hun.