Hopp til innhold

– Kan bli orkan i fjellet

SKJÅK/LILLEHAMMER (NRK): Værvarselet inneholder vindkast som er kraftigere enn under uværet "Dagmar" i 2011. Det kan bli vindkast på 35-45 meter i sekundet i innlandet.

Ansatte i Skjåk Energi

FORBEREDT: De ansatte i Skjåk Energi er godt forberedt på den varsla stormen. De fikk prøvd seg under 'Dagmar' i 2011, viktige erfaringer når 'Tor' slår til i ettermiddag.

Foto: Even Lusæter / NRK

Utover fredag ettermiddag eller kveld vil uværet "Tor" treffe innlandet, og særlig høyereliggende strøk ligger utsatt til.

Asbjørn Lund

VENTER 'DAGMAR'-TILSTANDER: Fylkesberedskapssjef i Oppland, Asbjørn Lund.

Foto: Dag Kessel / NRK

I Hedmark og Oppland gjelder dette stort sett i nordlige strøk, men meterorologene understreker det også vil være svært kraftige lokale vindkast i lavlandet.

– Fjern løse gjenstander

– Alle må sjekke om de har løse gjenstander på verandaen eller på eiendommen ellers, og de som har garasje bør absolutt plassere bilen der, sier Asbjørn Lund.

– Det er også lurt å forberede seg på strømbrudd. Ha lommelykt, stearinlys og ved klart.

Han har hatt løpende kontakt med kommunene hele dagen, og i formiddag er det møte i fylkesberedskapsrådet.

– Vi venter uforutsigbare vindkast, også lavlandet. Det blir vind som inneholder byger, og der det er store lokale variasjoner, opplyser Meteorologisk Institututt.

– Først blir det sør/sørvestlig vind, deretter mer vestavind. Alle må være oppmerksomme på vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, eventuelt at de blir stengt.

Bismo, Skjåk

VIND: Det blåser friskt på Bismo i Skjåk fredag ettermiddag.

Foto: Even Lusæther / NRK

Satelittelefoner i bruk

Etter "Dagmar" oppfordret Fylkesmannen i Oppland kommunene til å anskaffe seg satelittelefon, og mange har gjort det. Dermed er de bedre rustet til å opprettholde sambandet om internett og vanlig telefoni skulle svikte.

– Vi har her i innlandet fått lang erfaring i håndtere flom og uvær, så jeg tror at kommunene klarer dette bra.

Du kan alltid ringe 112

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet har gitt råd om hvordan nødnummer 112 kan nås selv om mobilnettet er nede.

  • Mobiltelefonene har en programvare som kalles ”Emergency Call Setup”. Programvaren sørger for at det er mulig å ringe 112 hvis du mangler mobildekning fra din operatør, SIM-kort eller penger på kontantkortet, forutsatt at det finnes en annen mobildekning der du befinner deg.
  • Programvaren gjenkjenner KUN 112, så du bør benytte dette nødnummeret i de nevnte situasjonene.
  • Ved å ringe 112 i Norge kommer du først til politiet, som eventuelt kan videreformidle samtalen til 113 eller 110.

Sivilforsvaret i beredskap

De lokale sivilforsvarsdistriktene har økt sin beredskap ved at tjenestepliktige befal og mannskaper er bedt om å holde seg klare. Satelittelefoner, nødtelefoner og strømaggregat er også testet og klargjort.

Flere saker fra Innlandet