NRK Meny
Normal

– Kan bli orkan i fjellet

SKJÅK/LILLEHAMMER (NRK): Værvarselet inneholder vindkast som er kraftigere enn under uværet "Dagmar" i 2011. Det kan bli vindkast på 35-45 meter i sekundet i innlandet.

Ansatte i Skjåk Energi

FORBEREDT: De ansatte i Skjåk Energi er godt forberedt på den varsla stormen. De fikk prøvd seg under 'Dagmar' i 2011, viktige erfaringer når 'Tor' slår til i ettermiddag.

Foto: Even Lusæter / NRK

Utover fredag ettermiddag eller kveld vil uværet "Tor" treffe innlandet, og særlig høyereliggende strøk ligger utsatt til.

Asbjørn Lund

VENTER 'DAGMAR'-TILSTANDER: Fylkesberedskapssjef i Oppland, Asbjørn Lund.

Foto: Dag Kessel / NRK

I Hedmark og Oppland gjelder dette stort sett i nordlige strøk, men meterorologene understreker det også vil være svært kraftige lokale vindkast i lavlandet.

– Fjern løse gjenstander

– Alle må sjekke om de har løse gjenstander på verandaen eller på eiendommen ellers, og de som har garasje bør absolutt plassere bilen der, sier Asbjørn Lund.

– Det er også lurt å forberede seg på strømbrudd. Ha lommelykt, stearinlys og ved klart.

Han har hatt løpende kontakt med kommunene hele dagen, og i formiddag er det møte i fylkesberedskapsrådet.

– Vi venter uforutsigbare vindkast, også lavlandet. Det blir vind som inneholder byger, og der det er store lokale variasjoner, opplyser Meteorologisk Institututt.

– Først blir det sør/sørvestlig vind, deretter mer vestavind. Alle må være oppmerksomme på vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, eventuelt at de blir stengt.

Bismo, Skjåk

VIND: Det blåser friskt på Bismo i Skjåk fredag ettermiddag.

Foto: Even Lusæther / NRK

Satelittelefoner i bruk

Etter "Dagmar" oppfordret Fylkesmannen i Oppland kommunene til å anskaffe seg satelittelefon, og mange har gjort det. Dermed er de bedre rustet til å opprettholde sambandet om internett og vanlig telefoni skulle svikte.

– Vi har her i innlandet fått lang erfaring i håndtere flom og uvær, så jeg tror at kommunene klarer dette bra.

Du kan alltid ringe 112

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet har gitt råd om hvordan nødnummer 112 kan nås selv om mobilnettet er nede.

 • Mobiltelefonene har en programvare som kalles ”Emergency Call Setup”. Programvaren sørger for at det er mulig å ringe 112 hvis du mangler mobildekning fra din operatør, SIM-kort eller penger på kontantkortet, forutsatt at det finnes en annen mobildekning der du befinner deg.
 • Programvaren gjenkjenner KUN 112, så du bør benytte dette nødnummeret i de nevnte situasjonene.
 • Ved å ringe 112 i Norge kommer du først til politiet, som eventuelt kan videreformidle samtalen til 113 eller 110.

Sivilforsvaret i beredskap

De lokale sivilforsvarsdistriktene har økt sin beredskap ved at tjenestepliktige befal og mannskaper er bedt om å holde seg klare. Satelittelefoner, nødtelefoner og strømaggregat er også testet og klargjort.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Oppgang i antall skilsmisser

  Det var en liten oppgang i antall skilsmisser i Oppland i i fjor, mens antall separasjoner gikk ned. Det viser tall fra fylkesmannen. I Oppland var det 344 skilsmisser og samme antall separasjoner i 2017.

 • Sparket politimann får ikke omkamp

  Den avskjedigede politimannen Stein-Robin Kleven Berg fra Eidskog får ikke prøvd saken sin for Høyesterett. Han fikk sparken etter at han skrev innlegg på Facebook som ble oppfattet som rasistisk. I tillegg omtalte han blant annet tidligere statsminister Jens Stoltenberg for et krapyl, skriver Glåmdalen. Les mer om saken her.

  Stein-Robin Kleven Bergh
  Foto: Privat
 • Skepsis til asylmottak i Sel

  Politikerne i Sel kommune er skeptiske til at det nok en gang kan bli asylmottak på Rondeslottet hotell på Raphamn. Ordfører Dag Erik Pryhn mener det skaper store utfordringer med et asylmottak på fjellet 12-14 kilometer fra Otta sentrum.