Hopp til innhold

Forbereder ebola-leir

Den første norske leiren for hjelpearbeidere skal nå etableres i Sierra Leone. I disse dager gjøres de siste forberedelsene ved Sivilforsvarets sentrallager i Østre Toten.

Vidar Skoglund

Vidar Skoglund er én av dem som skal reise til Sierra Leone for å klargjøre campen til helsearbeiderne i kampen mot ebola.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Mange containere som skal til Sierra Leone

80 tonn utstyr skal forvandles til en fullt fungerende camp for 60 helsearbeidere.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi har vurdert risikoen for å bli smittet. Men den er faktisk ganske lav. Vi er mer bekymret for andre ting som kan skje med oss, som for eksempel helt vanlige bilulykker eller andre uhell, sier Vidar Skoglund. Han skal lede teamet på 20 personer som på søndag reiser til Sierra Leone.

Utstyret som trengs til leiren kommer fra Sivilforsvarets lager på Starum i Østre Toten kommune.

Skoglund og de andre i teamet har vært ute på oppdrag tidligere til både flom- og katastrofeområder, men denne turen er annerledes.

– Her er det jo smittefare som er grunnen til at vi drar. Vi er vant til å se mer ødeleggelser av infrastruktur og raserte bygninger og områder. Så det er smittefaren nå som gjør dette oppdraget annerledes. Faren er mer skjult.

Truck finner frem ting som skal til Sierra Leone

Det er mye som skal fraktes fra Sivilforsvarets lager på Starum til Sierra Leone.

Foto: Bjørn OPsahl / NRK

Skoglund legger til at på grunn av smittefaren, må de på dette oppdraget være med bevisst hverandre og sanitære forhold.

– Vi må unngå all kontakt med hverandre. Bare et håndtrykk er for eksempel ikke lov. Dessuten må vi være mer nøye med hygiene enn normalt.

Skal lage camp

Jon Lea

Direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Jon Lea, sier at risikoen for å bli smittet er veldig liten.

Foto: Bjørn OPsahl / NRK

I løpet av de neste to ukene skal gruppa, som består av både kokker, rørleggere og it-arbeidere, som Vidar Skoglund er, forvandle 80 tonn utstyr til en fullt fungerende camp for 60 helsearbeidere.

– Det skal settes opp telt og infrastruktur slik at helsearbeiderne kan få gjort jobben sin. Der skal de kunne sove, spise, drikke vann, ringe hjem, vaske seg, gå på do og alt mulig som de trenger, forteller direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Jon Lea.

Campen skal etableres i Moyamba, 120 kilometer øst for hovedstaden Freetown. Det er 20 personer som skal drive campen, som foruten innkvartering har sanitæranlegg, kontor, kjøkken, en sykestue, internett og utstyr for å rense drikkevann.

Teamet som skal drive campen består i hovedsak av folk fra Norwegian Support Team, og i tillegg deltar personer som er rekruttert fra Helse Bergen og andre IHP-land (International Humanitarian partnership). Teamet returnerer 4. januar.

Lav smittefare

Det er ikke risikofritt å reise til Sierra Leone, men DSB har gjort det de kan for å sikre mannskapene, sier Lea.

– I utgangspunktet skal de gjøre en jobb som ikke medfører særlig smitterisiko. Men bortsett fra det har vi gjort alt tenkelig sammen med helsemyndighetene for at alt dette arbeidet skal foregå maksimalt trygt. Det er også en av grunnene til at det skal være en egen norsk camp der nede.

Jul i Sierra Leone

Teamet som reiser ned nå må tilbringe både førjulstiden, jula og nyttår i den norske campen i Sierra Leone. Og selv om det nok vil bli litt rart å feire jul med å bekjempe sykdomstrusselen, får de prøve å gjøre det beste ut av det, sier Skoglund.

– Jeg tror de fleste av oss har tenkt på hvordan det blir, og kanskje sniker med seg en julegave for å få litt ekstra kos på julaften.

Flere saker fra Innlandet