NRK Meny
Normal

For mange asylsøkere

Helsesjefen i Våler, mener det nå er så mange asylsøkere på Haslemoen at de ikke kan gi de et godt nok helsetilbud.

De første asylsøkerne på plass

En fordobling av antall asylsøkere på transittmottaket på Haslemoen, vil ikke gi et godt nok helsetilbud, sier helsesjefen i Våler kommune.

Foto: Kari Toft / NRK

Transittmottaket på Haslemoen mottar flere asylsøkere enn beregnet, allerede før helsepersonell er ansatt. Det skriver Glåmdalen.

Helsesjefen i Våler, Hans Hosen, mener det er for mange asylsøkere på mottaket til at de kan gi de et forsvarlig helsetilbud. Våler kommune fått tildelt stillinger som har kapasitet til 300 asylmottakere med 100 stykkprisplasser. Nå har UDI vedtatt å doble antallet asylmottakere, og det er uten å gi beskjed.

UDI kommuniserer ikke

- UDI kunne ha ringt meg, sier Hosen. Han leste i avisen at Haslemoen skulle få flere asylsøkere enn først avtalt. Han er oppgitt over at UDI kommuniserer så dårlig. Nå vil han be om at det opprettes flere stillinger ved mottaket, for å unngå press på kommunen.

Haslemoen

Transittmottaket på Haslemoen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

- Med 600 mennesker vil vi i hvert fall trenge seks stillinger til. Hvis ikke vil det bli et dårligere helsetilbud både på mottaket og kommunens øvrige innbyggere, sier helsesjefen.

Skal diskutere med UDI

Førstkommende mandag skal formannskapet i Våler ha møte med UDI. UDIs regiondirektør for området i Oslo, Shahrokh Vahabzadeh, vil ikke si noe om antall stillinger før det.

- Han sier at han ikke ringte Hoset på grunn av at 50 beboere reiste fra Haslemoen og da var de under 400 asylmottakere igjen. Men han sier det ikke er noen hemmelighet at de kommer til å benytte seg av den store kapasiteten Haslemoen har.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Brann i garasje i Moelv

  Brannvesenet har rykket ut til brann i en garasje like nord for Moelv sentrum og har kontroll på brannen. Ingen er skadd og det er ikke spredningsfare.

 • Flere mobbesaker til fylkesmennene

  Fylkesmannen i Oppland har fått inn dobbelt så mange mobbesaker fra skoler, som Fylkesmannen i Hedmark fra august og ut året i fjor, viser oversikt fra Elevundersøkelsen 2017. I Hedmark har det kommet inn 16 mobbesaker, mot 33 i Oppland.

 • Politiet vil forlenge varetekt

  Politiet vil begjære 8 nye uker i varetekt for de to rumerne, som er siktet for ranet av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen 30. oktober i fjor. De to har innrømmet å ha gjennomført ranet og er siktet for grovt bankran.

  Banken på Otnes i Rendalen ranet
  Foto: Frode Meskau / NRK