NRK Meny
Normal

Kuldehølet Folldal varmest i Norge

FOLLDAL (NRK): På dagtid opplever folk i Folldal temperaturer opp mot 15 varmegrader, men om natta er det fortsatt bitende kaldt med 13 minusgrader.

Værstasjon i Folldal

KLARVÆR I FJELLET: På Fredheim værstasjon i fjellkommunen Folldal i Hedmark ble det målt en temperaturforskjell på natt og dag med 28 grader Celsius denne uka.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

I en av landets høyest beliggende kommuner merker innbyggere for tiden store variasjoner i temperaturene. Folldal i Hedmark er kanskje mest kjent for svært kaldt vinterklima. Men når sola skinner nå på dagen, minner det mer om sommer.

Ifølge Meteorologisk institutt kan det i dag bli hele 15 varmegrader på høyfjellet.

– Varmt blir det i hvert fall, og det kan fort komme opp i 14–15 grader på de varmeste stedene midt på dagen i dag. Så det blir en ordentlig fin vårdag, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl til NRK.

Fredag er det meldt godt vær over store deler av Sør-Norge , og i innlandsfylkene Hedmark og Oppland skal det bli spesielt bra.

– Nå er det blitt veldig fint. Det henger igjen litt skyer i de vestligste delene av Oppland og i fjellet. Men ut over dager så forsvinner nok skyene her også, og det blir vel nesten sol fra en skyfri himmel over det hele, sier Wahl.

Temperaturforskjell på 28 grader Celsius

Gården Grøtli i Folldal

RONDANE: Strålende flott vær ved gården Grøtli i Folldal. Rondane kan skimtes i bakgrunnen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Likevel er det altfor tidlig å kvitte seg med varme klær. For klarværet gjør at nattetemperaturene fortsatt er lave.

– I går var det Folldal som ble varmest i landet med 14,5 varmegrader, og de hadde 13 minus i går natt. Så det vil si at de hadde en forskjell på dag- og nattetemperatur på 28 grader. De har hatt det kaldt i natt også med minus 10 grader. Kanskje blir det rundt 25 grader forskjell på dag- og nattetemperatur nå, sier Wahl.

De kjølige nettene vil trolig fortsette en stund til, og meteorologen «advarer» hageentusiaster mot å plante ut for tidlig.

– Man kan sikkert plante ut litt, men da må man nok dekke over og være litt forsiktig. For det blir nok fortsatt noen frostnetter framover. Vi er tross alt ikke i april en gang, sier Wahl.

Neste uke blir det mye fint vær, men ifølge meteorologen ser ut som om tendensen er at temperaturene går litt ned. Så de varmeste dagene blir trolig i dag og i helga.