Hopp til innhold

Folkehøgskolene opplever rekordpågang

Folkehøgskolene opplever en sterk økning i antallet søkere. Mer enn 5400 elever har allerede takket ja til en skoleplass neste år.

Elevene Synne Lindemark og Oskar Tanum utenfor Valdres folkehøgskule

VILLE IKKE VÆRT FORUTEN: Elevene Synne Lindemark og Oskar Tanum sier de aldri ville vært foruten året på Valdres folkehøgskole.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Det beste med å gå på folkehøgskole har kanskje vært den personlige utviklingen som man får. Det høres ut som en klisje, men det er en grunn til at alle sier at det er det beste med folkehøgskolelivet, sier Oskar Tanum.

Han og medelev Synne Lindemark har tatt seg en liten pause fra et slag badminton ute i vårsola. Omkring dem på Valdres folkehøgskole yrer det av liv, og det kommer det også til å gjøre neste år.

For det er mange som ønsker å oppleve livet på internatskole sammen med andre ungdommer. For 5400 elever har allerede takket ja til en av de om lag 7 000 plassene som finnes ved de 76 ordinære folkehøgskolene i Norge – en økning på åtte prosent fra i fjor.

Jens Rindal, rektor ved Valdres folkehøgskule

ALDRI OPPLEVD LIGNENDE: Rektor ved Valdres folkehøgskole sier de aldri har opplevd en så stor pågang av søkere som i år.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Pågang ved alle skolene

Rektor Jens Rindal er svært fornøyd med situasjonen, og sier skolen aldri før har opplevd en så stor pågang.

– Sammenlignet med i fjor så har vi 15 prosent økning i antall søkere. Akkurat nå er vi faktisk overbooket i forhold til hvor mange elever det opprinnelig er plass til på skolen, sier rektoren.

Men det er ikke bare i Valdres at folkehøgskoleplassene fylles opp. Stort sett alle folkehøgskolene sier de har stor pågang fra søkere. Det til tross for at et skoleår koster 100 000 kroner i snitt.

– Lærer på en annen måte

Dorte Birch

NY GLEDE VED Å LÆRE: – Folkehøgskolene tilbyr et år hvor eleven kan få kjenne på den gleden det faktisk er å lære igjen, sier Dorte Birch ved Informasjonskontor for Folkehøgskolen.

Foto: Informasjonskontoret, Folkehøgskolene

– Etter 13 år med pugging, prøver og eksamener så er det mange som synes det er godt med et skoleår hvor man får lov til å lære på en helt annen måte, sier daglig leder ved Informasjonskontor for Folkehøgskolen, Dorte Birch.

Hun tror det er en av årsakene til at folkehøgskolene nå opplever en kraftig pågang av søkere. Det kan Synne Lindemark kjenne seg igjen i, og sier hun aldri ville vært foruten året på folkehøgskole

– Man slipper det ytre presset som karakterer og lignede. Så er det du selv som former skoleåret ditt på en folkehøgskole, i motsetning til årene på grunnskolen og videregående skole, hvor man bare må følge et fastlagt løp.

Les mer:

Flere saker fra Innlandet