NRK Meny
Normal

Følget ved Smuksjøseter

Den Norske Fjellskolen ute på tur ved Smuksjøseter. Det gamle bildet er fra 50-tallet, det nye er fra juli 2012.

Smuksjøseter
På det gamle bildet ser du Smuksjøseter og hvordan man dro innover fjellheimen med hest før i tiden. På det nye bildet har man dratt inn til vannet med hester og folk for å prøve å gjenskape dette øyeblikket.

På sort-hvitt bildet kan du se at alle går med luer, detter var fjellskolens egne luer som ble brukt av de som gikk der. Dermed var det letter for de voksne å se hvem som tilhørte fjellskolen og ikke. Disse luene var hjemmestrikka og dermed ikke vindtette, noe som gjorde de ubrukelige om vinteren. I dag har luene måtte gi tapt for plagg som hjelm, bøff, pannebånd og skikkelige vinterluer. Ellers kan Fjellskolens ansatte fortelle at rutete skjorter er like populært nå som den gang blant ungdom i fjellet.

Opplevelse
Mange av barna og ungdommene som kommer til Fjellskolen har aldri opplevd dyr på denne måten før. Flere har aldri ridd på en hest før, så dette er en stor opplevelse for mange.

Bilvei
I området du ser på bildet var det planlagt vei på den tiden. Veien skulle gå forbi Peer Gynt-hytta og innover ved Smuksjøsetra. Heldigvis kom Rondane nasjonalpark like etterpå og planene om vei ble skrinlagt for godt.

Se intervju fra refotoseansen her:

Følget ved Smuksjøseter, Den Norske Fjellskolen

Følget ved Smuksjøseter - Rondane

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND