Hopp til innhold

Følger i heltens fotspor

Spesialsoldatene fikk virkelig prøvd seg da de fulgte fluktruta til motstandshelten Jan Baalsrud. I kveld kommer første av fem episoder av en dokumentar om turen på NRK1.

Ronny Bratli

En av de største fysiske utfordringene for spesialsoldatene på turen var svømmeetappene i starten

Foto: NRK

I 1943 brukte nesten motstandshelten Jan Baalsrud opp alle sine ni liv da han flyktet fra tyskerne. Nå har spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes forsøkt seg på den samme fluktruta fra Tromskysten til Sverige.

Se trailer fra serien lenger ned i artikkelen!

Den strabasiøse fluktruta fra Ribbenesøy i Troms over Lyngseidet til Sverige var 200 kilometer lang.

– Vi har bare så vidt fått kjenne på påkjenningene som Baalsrud opplevde, sier spesialsoldat Ronny Bratli som bor i Elverum og jobber i Rena Leir. Han og soldatkollega Rune Gjeldnes bestemte seg for å prøve seg på ruta vinterstid i fjor.

Ble oppdaget av tyskerne

Flukten til Jan Baalsrud starter i Toftefjord når et tysk krigsskip angiper fiskeskøyta MK Brattholm. Ombord i denne båten er Baalsrud og sabotasjegruppa hans.

1955 Krigshelten Jan Baalsrud, (1917-1988) hvis historie ble udødeliggjort i filmen "Ni liv" i 1957.

Krigshelten Jan Baalsrud hjemme på Slemdal i Oslo i 1955.

Foto: Scanpix / SCANPIX

De er på tur fra Shetland til Norge. Oppdraget var å organisere sabotasjegrupper langs kysten. I tillegg hadde de med sabotasjeutstyr som skulle brukes til å ødelegge tyskernes forlegning på Bardufoss.

Da tyskerne oppdaget dem gikk karene i lettbåten og sprengte Brattholm.

Under sprengningen sank lettbåten, og de som var ombord måtte svømme til lands. Tre døde under det tyske angrepet mens åtte andre ble tatt med til Tromsø der de ble forhørt og torturert av tyskerne før de ble skutt på Grønnåsen skytebane 2. april 1943.

Baalsrud var den eneste som unnslapp, barbent og såret.

Umiddelbart startet den dramatiske flukten for motstandshelten.

Ville kjenne på Baalsruds påkjenninger

Men hva får to spesialsoldater til å ville gjennomføre denne svært strabasiøse turen i utgangspunktet?

– Det startet med at jeg og Rune Gjeldnes, da jeg var kompanisjef i Grensevakta oppe i Øst-Finmark, gikk ei rute i Grensemarsjen på grensa til Russland i 2011, forteller Ronny Bratli.

– Vi diskuterte historien som vi begge kjente til. Vi hadde sett filmen og lest boka.

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, "Ni liv" . Foto: Aage Storløkken

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, 'Ni liv'

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Vi var fascinert av historien og at det virkelig var mulig å overleve. Samtidig hadde vi ikke hørt om at noen hadde gått ruta på samme tidspunkt på året som Baalsrud gjorde. Derfor dro vi på tur, sier Bratli.

– Vi har bare vært på tur. Her er det ikke noe manus, regi eller skuespill. NRK bare fulgte oss og lagde dokumentar om turen vår.

– Hva var de største utfordringene dere møtte på?

– Det hele startet med at vi svømte de samme etappene som Baalsrud etter eksplosjonen på båten i tillegg til å gjemme oss på en holme en stund. Dette var kanskje det mest krevende fysisk i tillegg til lange etapper i løs snø. Når vi vet at Baalsrud var skadet i tillegg, og hadde tyskerne etter seg, blir jo ikke det vi har opplevd det samme. Men vi har fått føle litt på påkjenningene, sier Ronny Bratli.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Klipp fra dokumentaren "I Baalsruds fotspor: Katastrofen i Tafjord".

Dramatisk da spesialsoldatene måtte hoppe i vannet. Se trailer fra serien i fem deler på NRK1 her!

Hjelpeviljen imponerer

Men selv om turen var fysisk hard er det en helt annen ting som sitter igjen i minnet for de to spesialsoldatene.

Baalsrud overlevde nemlig takket være utallige hjelpere underveis som pleiet ham og fraktet ham videre stykke for stykke mot friheten.

Han pådro seg alvorlige frostskader i føttene underveis, og måtte blant annet dras i pulk gjennom bratt fjellterreng i Manndalen i Kåfjord. Etter over to måneder på flukt og i skjul for okkupasjonsmakten kom han seg inn i Sverige 1. juni 1943.

– Denne turen handler om lokalbefolkningen og de som hjalp han. Det har gjort størst inntrykk. Den store viljen til å hjelpe tross enorm risiko for både familien, bygda og en sjøl. Vi møtte flere av de involverte under flukten til Baalsrud, blant annet Agnete på 91 år som var 18 da hun hjalp motstandshelten i fjellet, forteller Bratli.

– Det er imponerende.

– Spennende prosjekt

Tom Edvindsen fra NRK Rogaland har vært regissør på dokumentarfilmen om de to soldatenes ferd gjennom vinterlandskapet i nord.

Tom Edvindsen

Tom Edvindsen er spent før premiere på NRK1 klokka 2140 i kveld

Foto: Gunnar Morsund

– Dette har vært et veldig spennende arbeid. Vi har fått være ute i flott nordnorsk natur og vi har møtt utrolig mange spennende mennesker på turen, sier Edvindsen.

Regissøren er imponert over soldatene han har vært på tur med.

– Det har egentlig bare vært oss tre ute på tur og møtene med folk langs ruta har vært helt spontane rett på kamera. Det var soldatenes egen nysgjerrighet på de vi møtte som drev fram samtalene. Det ble naturlig og fint, forteller Edvindsen.

– Hvorfor skal vi se denne serien?

– Vi får fram historien på en helt ny måte som dagens ungdom også kan få noe ut av, avslutter regissøren som gleder seg til premieren i kveld.

Serien på fem episoder starter på NRK1 klokka 2140 i kveld.

Flere saker fra Innlandet