Følger elektroniske spor etter seilflyet

Letingen etter en savnet polsk pilot og seilflyet hans konsentreres nå om et mer bestemt område basert blant annet på radarinformasjon fra Forsvaret.

Leteaksjon Bjorli

HELIKOPTERSØK: To helikoptre fra Forsvaret samt 6-7 småfly deltar i letingen etter den savnede seilfly-piloten mandag.

Foto: Anne Katrine Jensen

– Forsvaret vil bruke to Bell-helikoptre som står på Bjorli til å søke i området. I tillegg til det så kommer småfly fra Norsk Aeroklubb inn og deltar, og da snakker vi om 6-7 småfly som vil bli satt til vår disposisjon, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen.

Det var klokka 19.19 torsdag at piloten på seilflyet sendte ut nødmelding. Siden da har flyet og piloten vært sporløst forsvunnet. Piloten er en mann i 30-årene fra Polen får NRK opplyst ved Hovedredningssentralen.

Selfly savnet: – Miljøet preges sterkt

Omfattende leteområder

Det er enorme fjellområder ved og rundt Bjorli i Oppland som det letes i. Men søket er nå noe mer konsentrert.

Ber alle i fjellet se etter spor fra flyet

– Vi konsentrerer oss om et område øst for Aursjøen og bort mot Dovrefjell, så langt øst som Drivdalen. I tillegg til det så er det noen områder opp Skamsdalen som vil bli avsøkt med frivillige letemannskaper, sier Åmlid.

Han opplyser at det er bestemte elektroniske spor som gjør at søket konsentreres nettopp til disse områdene.

– Seilflyet hadde en GPS-sporingsenhet om bord. Da den forsvant, så hadde den kurs for dette området. Vi har også fått radarutskrifter i fra Forsvarets radarstasjon på Mågerø som viser at det var et seilfly i dette området i den tiden flyet forsvant, sier Åmlid.

Den savnede piloten skal ha hatt med seg en telefon og informasjon fra teleoperatørens basestasjoner skal, ifølge redningslederen, indikere at den har vært aktiv i området de nå leter.

Seilfly fortsatt savnet - utvider søket.

– Håp om å finne piloten i live

Seilfly Bjorli

HØSTLEIR: Den savnede piloten deltok på en høstleir i regi av NTNU Flyklubb på Bjorli i Oppland.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Den savnede seilflypiloten deltok på en høstleir i regi av NTNU Flyklubb. Venner og bekjente fra seilfly- og flymiljøet har deltatt i den omfattende letingen fra lufta. Men fortsatt står man uten avgjørende funn.

Selv om det nå har gått snart fire dager siden seilflyet forsvant, så har man ikke gitt opp håpet om å finne den savnede i live.

Hva gjør dere om dere ikke finnes seilflyet og piloten i dag?

– Da må vi sette oss ned og tenke på nytt og eventuelt hvor lenge vi skal fortsette dette søket, men foreløpig så leter vi med håp om å finne piloten i live, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid.