NRK Meny
Normal

Fokuserer på det sportslige

Fredag starter Paralympics i Sotsji. De norske utøverne fokuserer på det sportslige og blir ikke uroet av den spente situasjonen i forholdet mellom vertslandet Russland og Ukraina.

troppen

Den norske langrenns- og skiskyttertroppen som skal til Paralympics. Bak fra venstre; Mariann V. Marthinsen, Trygve Toskedal Larsen, Håkon Olsrud, Nils Erik Ulset og Anne Karen Olsen. Foran fra venstre; Marie Karlsen, Kristian Myhre Hellerud, Birgit Skarstein og Eirik Bye.

Foto: Anne R. Kroken

Samtidig som utøverne forbereder seg på at de olympiske lekene for utøvere med fysisk funksjonshemning starter fredag, er vertslandet i ferd med å invadere Krim-halvøya i nabolandet Ukraina.

Norge og andre vestlig land har fordømt handlingene, og det er frykt for at situasjonen kan utvikle seg til en større væpnet konflikt.

Snakker ikke om urolighetene

Håkon Olsrud

Håkon Olsrud er født med en funksjonshemning i høyre arm og konkurrerer i klassen LW 8 for utøvere som går med en stav.

Foto: NRK

Håkon Olsrud fra Løten i Hedmark er en av løperne på det norske langrennslandslaget som skal konkurrere i Sotsji. De er nå på høydeopphold i Sveits, før laget reiser til Russland på torsdag.

– I den norske troppen fokuserer vi sportslige og minimalt på det som er av politiske uroligheter. Vi diskuterer ikke veldig mye det som skjer der nede, sier Olsrud.

– Vi har stor tiltro til sikkerhetsopplegget i Sotsji, så vi har ingen betenkeligheter med å dra dit. Jeg tror vi er trygge, sier Olsrud

Vil skjerme utøverne

De første langrennsøvelsene i Sotsji er søndag. Landslagstrener Torbjørn Broks Pettersen fra Øyer sier de selvsagt følger med på nyhetene som alle andre, men at det ikke påvirker oppkjøringen til lekene.

– Jeg vil gjerne skjerme utøverne så de kan fokusere på det de skal gjøre i Sotsji, sier Broks Pettersen.

– Hva tenker dere om å reise til Russland nå som situasjonen er så spent og uavklart?

– Vi har ikke så mange tanker rundt den politiske situasjonen. Vi har i flere år fokusert på det sportslige som skal skje i Sotsji. Vi har ingen bekymringer rundt vår egen sikkerhet. Vi forholder oss til de avgjørelser som tas av Olympiatoppen og Norges Idrettsforbund, sier landslagstreneren.

Forbereder seg som normalt

Cato Zahl Pedersen

Cato Zahl Pedersen i Olympiatoppen er i Sotsji.

Foto: Arkivfoto: Erik Johansen / Scanpix

Cato Zahl Pedersen i Olympiatoppens Team Paralympics er på plass i Sotsji. Han vil ikke kommentere hvordan urolighetene i regionen påvirker oppkjøringen til arrangementet.

– Vårt fokus er å være deltakere i Paralympics. Det er ingen meldinger som skulle tilsi at vi skulle ha et annet fokus enn det, sier Zahl Pedersen.

Søndag kom det fram at britiske ministre ville holde seg hjemme fra lekene på grunn av Russlands inntog på Krim-halvøya. Pedersen vil ikke kommentere om boikott har vært diskutert i den norske troppen.

– Det er en bra arrangør og bra rammer for arrangementet og nå forbereder vi oss på åpningsseremonien og konkurransene. Ut over det har jeg ingen kommentarer, sier Zahl Pedersen på telefon fra Sotsji.

 • Hele programmet for Paralympics i Sotsji kan du se her.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Uskadd etter å ha kjørt ned stolpe

  Føreren kom uskadd fra en utforkjøring på riksvei 4 i Gjøvik ved Hunton i kveld. Bilen havnet i grøfta etter å ha kjørt ned en lyktestolpe.

 • Tatt for narkobruk på Kongsvinger

  En person ble tatt bruk av narkotika på Kongsvinger jernbanestasjon ved 18-tiden mandag. Personen anmeldes for forholdet, melder politiet.

 • Kø på riksvei 25

  Trafikken går sakte på riksvei 25 mellom Elverum og Hamar på grunn av bilberging.

  Kø rv 25
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK