Flytter i protest mot rovdyrpolitikken

Sæming Hanestad flytter fra gården familien har drevet i 400 år fordi han mener rovdyra har tatt fra han livsgleden ved å bo i Rendalen.

Flytter i protest mot rovdyrpolitikken

Sæming Hanestad flytter fra gården som slekta har drevet i 400 år.

Foto: PRIVAT

Vi har ikke lyst til å sitte her og se ut i svarte natta og ikke ha noe sosialt nettverk igjen. Folk flytter ut fordi det ikke er mulig å drive med husdyrhold lengre, vi har prøvd lenge men nå gir vi opp, sier Sæming Hanestad til NRK.

Søndag la han ut et innlegg på Facebook der han skriver at han og kona forlater Hanestad og Rendalen i løpet av få år. De flytter fra slektsgården der han har vært den 13. generasjon driver.

18 års sinne

Sæming Hanestad er tidligere Sp-politiker, han har vært markant rovdyrmotstander og var tidligere sauebonde. Det første rovdyrangrepet hadde han på sauene sine i 1997. Han ga etterhvert opp å drive som sauebonde, sønnen forsøkte på nytt, men også han ga seg.

Han hevder at problemet med å kunne drive med husdyrhold er årsak til at den yngre generasjon har flytta ut og at nå også den eldre garde flytter ut.

- Men hadde det vært så mange flere som hadde bodd i Rendalen hvis det ikke var rovdyr der?

– Kanskje ikke akkurat nå men da kunne vi som er knytta til gården nå i alle fall vært her, sier Hanestad.

Han viser til at han har vokst opp med sau og at det er det han kan. Men han har også prøvd med ammeku, men da mener han at han ikke har fått benytta utmarksbeite godt nok. I innlegget på Facebook skriver han at de vil putte 18 års sinne, sorg og frustrasjon sammen med historien ned i skuffen og låse den godt.

Er det ikke mulig drive med noe annet enn husdyrhold?

Vi har drevet med utmarksturisme men det utgjør bare noen uker i året, og det er ikke mulig å kun drive på det, sier Hanestad.

Eldre flytter etter ungdommen

Sæming Hanestad viser i Facebookinnlegget til at nå er det ikke bare de unge som flytter ut av Rendalen. Men at også de ressurssterke pensjonistene som gir opp og flytter etter de unge. Sjøl skal han og kona kjøpe seg bolig i Elverum.

- Skal dere da selge slektsgården på Hanestad?

Nei, vi beholder gården som vi kan bruke i helger og i ferier, sier han.

- Men hva slags signaleffekt kan det ha på den yngre generasjon i Rendalen?

Det er klart det er veldig negativt. Jeg har jo lurt på om det er riktig, men nå synes jeg ikke at jeg har noe alternativ, sier han.

Han tror at man i framtida vil trenger de ressursene som finnes i Rendalen, derfor vil han holde gården og eiendommene i hevd til den tida kommer.