NRK Meny
Normal

Flytter fra Belgia til Frya

En belgisk bedriftseier var så lut lei av kostnadene i hjemlandet at han flyttet bedriften til Ringebu.

Familien Peeters er igang med bygging av produksjonslokaler i Ringebu.
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

 

HØR REPORTASJEN FRA RINGEBU

I Belgia er tomteprisene så høye at små bedrifter må legge ned fordi de ikke har råd til å utvide.  Familien Peeters vurderte å legge ned hele familiebedriften som lager tresøyler til husbyggere verden over.

Men så fikk de høre at i Norge er det god plass... Nå flytter de hele bedriften til Frya i Ringebu. Sammen med sine sønner bygger nå Peeters nytt produksjonslokale på Frya.

 

Yes Peeters er storfornøyd med å komme igang i Ringebu.
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

60 ganger høyere tomtepris

Belgia er bare såvidt større enn Hedmark og Oppland i flateinnhold, og den dårlige plassen fører til høye tomtepriser. - Tomteprisene i Belgia er 60 - seksti! - ganger høyere enn i Ringebu, sier Yes Peeters.

Kommunen har jobbet hardt for å få flere innbyggere fra Benelux-landene, og har lykkes. Idag bor det over 60 flamsk-talende personer i Ringebu.

Barndomsdrømmen er blitt virkelighet

- Da jeg var 12 år sa min mor til meg: "Når du får nok penger, dra til Skandinavia, dra til Norge og opplev den fantastiske naturen med norske fjell. Nå er det blitt virkelighet! Jeg håper jeg kan skape arbeidsplasser for nordmenn, sier Peeters.

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tysk bokpris til Åsne Seierstad

  Journalisten og forfatteren Åsne Seierstad, får en høyhengende, tysk bokpris.Hun får prisen Leipzig Book Award for European Understanding 2018, for boka "En av oss". Det er historia om mannen som utførte terrorhandlingen her i landet 22.juli 2011.

  Åsne Seierstad
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Nysatsing rullator-produksjon

  Bedriften Topro Industri i Gjøvik får 50 millioner kroner i ny kapital. Det skjer for å styrke produksjonen av rullatorer på det internasjonale markedet. Topro Industri har 150 ansatte. Selskapet er av Europas ledende produsenter av rullatorer.

  Produksjon av rullatorer på Topro Industri
  Foto: OA.no
 • Flere barnefamilier trenger hjelp

  Flere barnefamilier trenger hjelp mot jul, ifølge Hedmark Røde Kors. Organisasjonen har god respons på sitt ønske-juletre på CC stadion i Hamar. Her henges ønskelister fra barn i familier med dårlig råd. Folk kjøper gavene, som fordeles av Røde Kors.

  ØNSKE-JULETRE; på CC Stadion i Hamar har Røde Kors satt opp juletre,der barn henger opp ønske-lapper
  Foto: Frode Meskau / NRK