Hopp til innhold

Flyktningstrømmen betyr inntekter til lokalt næringsliv

Den kraftige flyktningstrømmen gir arbeid og inntjening for lokalt næringsliv.
Mat til flyktninger gir Siris i Elverum et ekstra bein å stå på.

Siri Tømte

POSITIVE RINGVIRKNINGER: Flyktningstrømmen betyr økt arbeidsmengde og økt omsetning for cateringselskapet Siris i Elverum.

Foto: Per Magnussen

Siris er både restaurant, kafé, delikatessebutikk og cateringfirma. Nå har de begynt å levere mat til nærmere 200 flyktninger på Dæsbekken i Åsnes og Opaker i Grue, noe som betyr mer arbeid og inntjening.

Siri Tømte

MER ARBEID: Siri Tømte og de andre ansatte jobber mye for å lage mat til mottakene.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Dette betyr veldig mye for oss. Ikke minst betyr det at jeg greier å opprettholde de ansatte i en høyere stillingsprosent. Dessuten gir det jo økt omsetning, så dette er jeg glad for, sier Innehaver Siri Tømte.

En positiv utvikling

Rådgiver i NHO Innlandet, Kjersti Granaasen synes det er en positiv utvikling at bedrifter klarer å dra nytte av flyktningene som kommer til landet. Hun synes det er godt å se at man ikke bare ser på flyktningene som en belastning.

Kjersti Granaasen

OPTIMIST: Rådgiver i NHO Innlandet, Kjersti Granaasen synes det er positivt å se at flyktningstrømmen bidrar til økt næringsvekst.

Foto: NHO

– Her ser man jo at de er en ressurs for samfunnet vårt. I dette tilfellet ser vi det på en litt annen måte. Det er ikke flyktningen i seg selv som er en ressurs, men de skaper økt næringsvekst for Siris i Elverum.

Granaasen håper at folk kan innse at de som kommer til landet vårt på sikt kan bli en ressurs, og hun mener at det er viktig å fokusere på at det er det langsiktige målet. Det innebærer at man ikke bare må hjelpe for å hjelpe, mener hun.

– Man må tenke litt på hvem som trenger hva. Vi trenger at de som kommer hit blir integrert og kan bidra samfunnet.

For å få til det må flyktningene lære seg språket, komme seg ut i arbeidslivet og få et nettverk. Granaasen sier at det er en utfordring, men at Innlandet er godt rustet til å få det til.

– Her i Innlandet er det mer stabilt i arbeidsmarkedet enn andre steder i landet. Dessuten har vi egentlig et åpent sinn, det tar bare litt tid. Så kanskje vi kan åpne oss og bli kjent med dem litt raskere enn vi er vant til. Jeg er optimist. Vi har mulighetene, og vi må bruke dem, avslutter Granaasen.

Tilpasser maten

Siri Tømte forteller at de ikke har ansatt flere folk, men at det blir mere jobb på dem som allerede er ansatt.

– Vi jobber mer og hardere, men nå går ting mer av seg selv. I begynnelsen var det en del planlegging, men nå som vi har gjort det en del ganger, går det lettere.

Tømte og de andre ansatte leverer tre måltider til nesten 200 flyktninger. Frokost, lunsj og middag. Som regel står det kylling eller oksekjøtt. Tømte forteller at de strekker seg langt for å tilpasse maten etter hva flyktningene liker.

– Vi har fått en del innspill om hvilke råvarer vi bør bruke, og vi gjør vårt aller beste for at maten skal bli god.

Se tv-reportasje:

Flere saker fra Innlandet