NRK Meny
Normal

Flyktningekrisen: Mødre klarer ikke la være å hjelpe

LILLEHAMMER (NRK): – Mammahjertet tåler ikke å se at andre barn har det vondt. Det sier mødre i Lillehammer som er blant mange som nå vil hjelpe flyktningene som kommer til Europa.

Landet rundt er nordmenn nå i sving for å hjelpe flyktninger og asylsøkere både i Norge og andre steder i Europa. 
Hjelpeorganisasjonene opplever stor giverglede. Og mange av initiativene kommer fra vanlige folk:

KAN IKKE SITTE OG SE PÅ: Renate Jasmin Andersen på Lillehammer ønsker å hjelpe til i flyktningkrisen vi står midt oppe i.

Den siste uka har mange ulike hjelpegrupper dukket opp på Facebook. En av dem heter «Dråpen i havet». En annen «Mammabølgen».

Felles for begge er at det er mødre som ikke klarer å sitte stille lenger og se på katastrofen som utspiller seg rett foran øynene våre. Bildene de siste ukene har rett og slett vært for sterke.

– Mammahjertene våre blør over flyktningbarna

For et par dager siden ble det opprettet en egen avdeling av gruppa «Dråpen i havet» i Oppland. Initiativtaker var trebarnsmamma Renate Jasmin Andersen på Lillehammer.

Hun bestemte seg for å engasjere seg etter å ha lest om fembarnsmoren Trude Andersens innsats. Og hun er ikke den eneste. Det er særlig mange mødre som engasjerer seg i disse dager.

– Mammahjertet tåler ikke å se at andre barn har det vondt. Enn om dette var våre barn, sier Renate.

Druknet gutt (3) på stranden i Tyrkia

DRUKNET: Den lille syriske gutten er én av over 2500 mennesker som så langt i år har druknet i Middelhavet på vei over til Europa. Bildet har vekket mange til å ville hjelpe til.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

«Mammabølgen» samler inn penger

Tobarnsmamma Karen Lauvålien på Lillehammer har startet gruppen «Mammabølgen».

Mammahjertene våre blør over flyktningebarna. De sterke bildene vi møter daglig i media vekker en ekstrem trang til å beskytte og hjelpe.

Karen Lauvålien, Mammabølgen
Karen Lauvålien startet "Mammabølgen"

MAMMA SAMLER INN PENGER: Karen Lauvålien med sønnen Sondre. Hun startet aksjonen «Mammabølgen».

Foto: Privat

Dette er en innsamlingsaksjon via Redd Barna og er en ren pengeinnsamling. Karen sier hun ikke klarte å sitte stille og se på det som skjedde.

– De sterke bildene vi møter daglig vekker en ekstrem trang til å beskytte og hjelpe. Det er vårt ansvar som mødre å hjelpe disse uskyldige barna, skriver Karen på sin Facebookside.

Målet til hennes aksjon var å samle inn 100.000 kroner før jul. I ettermiddag, etter fire dager, har de allerede samlet inn over 80.000!

Strømmer inn

Gruppa til Renate Jasmin tar imot mengder med klær og utstyr. Utstyret blir sendt til Oslo i første omgang.

Nå jobber de for å få til en avtale med et fraktselskap eller finne et større lokale til lagring av utstyr samtidig som de oppfordrer folk til å tenke framover.

– Når høsten kommer og du går over vintergarderoben, får du en oversikt over hva du vil kvitte deg med. Når du har det, kan du eventuelt gi dette bort til de som etter hvert kommer hit i stedet for å kaste det, sier Renate.

Samler inn klær og utstyr til flyktninger

STRØMMER INN: Renate Jasmin på Lillehammer får inn masse utstyr og klær som kan sendes ut til flyktningene.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK