NRK Meny
Normal

Flertall for Borten Moe i Hedmark og Oppland

Det er et flertall for Ola Borten Moe blant utsendingene fra Hedmark og Oppland til landsmøtet til Senterpartiet, ifølge fylkeslederne. Nestlederstriden avgjøres i dag.

Montasje Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim
Foto: NTB Scanpix

Av de rundt 300 delegatene på det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm, er 18 av fra Hedmark og 21 fra Oppland. I tillegg til toppene i fylkespartiene, Senterungdommen og Senterkvinnene, har lokallagene egne utsendinger med stemmerett.

Hedmark får sin første partileder på 60 år når Trygve Slagsvold Vedum blir valgt i dag, likevel er det striden om hvem som skal bli 1.nestleder alle snakker om.

Mange forventer tett løp mellom omdiskuterte Ola Borten Moe og utfordreren Anne Beate Tvinnereim.

– Stor oppslutning i lokallagene

Bengt Fasteraune

Bengt Fasteraune er leder i Oppland Senterparti

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Partiets fylkesleder i Oppland vil selv stemme for trønderen Ola Borten Moe, og er trygg på at han har flertallet i eget fylke med seg.

– Det er et solid flertall for Ola Borten Moe som første nestleder blant delegatene fra Oppland, sier Bengt Fasteraune, leder i Oppland Sp.

Fylkesledelsen har diskutert saken med samtlige lokallag.

– Borten Moe er en politiker av nasjonalt format. Han er debattsterk og har tross sin unge alder bred erfaring. Han har stor oppslutning i våre lokallag, sier Fasteraune.

Utsendingene fra Oppland skal møtes før landsmøtet, men Fasteraune sier det ikke har vært aktuelt å binde delegatene i nestledervalget, heller ikke de som representerer fylkespartiet. Han sier det også er bred støtte for å få inn Anne Beathe Tvinnereim som 2.nestleder.

Åsa Gjestvang

Aasa Gjestvang er leder i Hedmark Senterparti

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Jeg håper inderlig begge to blir med i ledelsen framover. Med en bredt forankra ledelse klarer man å plukke ut den kursen som er felles for partiet. Jeg tror de tre vil spille godt samme, sier lederen i Oppland Sp.

Borten-flertall også i Hedmark

– At det er Borten Moe-flertall i Hedmark, det tror jeg det er, men jeg vet ikke nøyaktig hvor stort flertallet er, sier fylkesleder i Hedmark, Aasa Gjestvang.

Hun har hatt kontakt med delegatene, og sier de også skal ha et Hedmarksmøte på Lillestrøm i forkant av landsmøtet.

– Vi kommer nok ikke til å diskutere kandidater der. Delegatene har allerede gjort seg opp sin mening, sier Gjestvang.

Selv har hun lenge vært tydelig på hvem hun støtter.

– Ola Borten Moe får min stemme. Senterpartiet trenger den kapasiteten som Ola Borten Moe representerer. Men jeg er veldig innstilt på å gå for det valget som blir gjort, enten det blir han eller noen andre.

Tror på et rolig landsmøte

Senterpartiet har framstått som et dypt splitta parti med harde fronter de siste månedene. Så spørs det i hvilken form den krasse debatten, som blant annet har rast på partiets nettforum, vil komme til overflaten i landsmøtesalen i Lillestrøm mandag.

– Jeg tror det blir et forholdsvis rolig landsmøte. Slike møter er disiplinerende i seg selv og jeg tror det er mange som ønsker å få på plass en ledelse som kan jobbe videre framover, sier Bengt Fasteraune.

– Jeg tror de aller fleste er lei av den situasjonen vi har vært i nå, og alle gleder seg til å få avgjort valgene og komme videre og drive med politikk, sier Aasa Gjestvang.

Stor spenning foran nestledervalget:

Begge leirane meiner å ha eit knapt fleirtal av delegatane, men 20-50 av dei 300 delegatane har har dagen før valet framleis ikkje bestemt seg, seier politisk kommentator i NRK Lars Nehru Sand.

– Mange av delegatene har ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på, sa NRKs Lars Nehru Sand i Dagsrevyen i går.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Storgata

    Det brenner i en garasje sør i Storgata i Lillehammer. Brannvesenet er i gang med slukking og har kontroll på brannen, ifølge politiet. Det skal ikke være fare for spredning, men fem personer i nabohuset måtte gå ut på grunn av røyk fra brannen.

  • Svele fortsetter i Storhamar

    Mia Svele har skrevet en ny kontrakt med Storhamar Håndball. Ungdomslandslagsspilleren har signert en ny toårskontrakt med klubben.

  • Tatt med narkotika

    En person er innbrakt til politiet i Lillehammer mistenkt for bruk og besittelse av narkotika. Person ble tatt ved skysstasjonen, og vedkommende skal ha erkjent forholdet.