NRK Meny
Normal

Vi ønsker aktiv norgesferie i høst

Høstferien er godt i gang for mange, og flere enn før vil feriere i Norge denne høsten. Mange vil ha en ferie med organiserte aktiviteter, og det kommer reiselivsnæringa til gode.

Breføring i strålende sol på vei mot Uranostind i Vang i Valdres.

TyinAktiv i Vang i Valdres opplever økt etterspørsel etter organiserte aktiviteter, slik som breføring til Uranostind.

Foto: TyinAktiv / TyinAktiv

– I morgen skal vi være med på en guidet tur til Uranostind, og det gleder jeg meg skikkelig til, sier Nils Arne Grønlie som tilbringer høstferien på hytta på Tyinkrysset i Vang i Valdres.

Grønlie og familien gjør som mange andre nordmenn når de velger å feriere i Norge denne høsten. Tall hentet inn av NHO Reiseliv viser nemlig at 7 av 10 nordmenn planlegger en ferie denne høsten, og at over halvparten av oss vil reise i eget land. Og på ferie ønsker nordmenn å være aktive, slik som familien Grønlie.

– Vi er en familie som trives med å være aktive, også i ferien. Nå er barna så store at vi kan ta toppturer som vi ikke har kunnet tidligere, derfor skal vi være med på en organisert tur til Uranostind, forteller Grønlie.

Far Nils Arne Grønlie og datter Sara Grønlie trives i Valdres-naturen i høstferien.

Nils Arne Grønlie, og datteren Sara, trives på hytta i Valdres i høstferien. De skal delta på en guidet topptur til Uranostind.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Vil ha aktiviteter

– Det blir mer og mer populært å bli med på organiserte turer og aktiviteter. Vi tilgjengeliggjør turer som folk kanskje ikke ville gått uten guide. Det er en økende trend å booke seg guide i fjellet, sier daglig leder i TyinFilefjell Utvikling, Magne Grihamar.

Han opplever økt pågang fra nordmenn som vil ha tilrettelagte aktiviteter i ferien. I følge NHO Reiseliv ønsker halvparten av nordmenn på reise å drive med friluftsliv, mens 32 prosent er mest opptatt av kulturopplevelser.

På Beitostølen i Øystre Slidre, nabokommunen til Vang, har de opplevd en stor økning i belegget denne høstferien. Hele 15 prosent flere overnattingsenheter er bestilt denne uka, sammenlignet med høstferieuka i fjor. Direktøren i Beitostølen Resort, Atle Hovi, mener et aktivitetstilbudet til barnefamiliene er grunnen.

– Vi har alt fra trylleskole til tegnekurs, og det treffer. Vi må tilrettelegge med mange aktiviteter. Folk synes ikke lenger det er nok med vakker natur og et hotellrom, de vil at det skal skje noe, sier Hovi.

Han er svært fornøyd med at turistene har funnet veien til Beitostølen som i høstferien i fjor kun hadde 45 prosent belegg.

– Aktive gjester

Noen høstferiegjester har også funnet veien til Skeikampen resort i Gausdal kommune. Der opplever de at besøkstallene på hyttene og hotellet holder seg stabilt sammenlignet med i fjor, og at de som kommer i høstferien stort sett vil være aktive utendørs.

– De fleste som kommer hit kommer for å nyte høsten. Noen plukker bær, mens andre vil gå eller sykle turer i fjellet. En del hyttefolk kommer også opp for å forberede hytta mot vinteren, sier daglig leder for selvhushold ved Skeikampen Resort, Marie Louise Lörken.

Til Skeikampen kommer også mange besteforeldre og barnebarn i høstferieuka.

– Mens foreldrene jobber tar besteforeldrene med seg barnebarna til fjells. Mot slutten av høstferieuka kommer det også flere foreldre med barn, sier Lörken.

– Høstferien er ikke prioritert

Til tross for at nordmenn vil feriere i Norge i høst, er høstferien tradisjonelt sett ikke prioritert. Flere fjelldestinasjoner i Innlandet melder om rolige dager, og at gjestene stort sett foretrekker å bruke fridagene sine i jule-, vinter-, påske- og sommerferiene. Det stemmer overens med inntrykket reiselivsforsker Xiang Mei, ved Østlandsforskning, har av høstferien.

– Jeg har inntrykk av at folk heller prioriterer å reise litt lenger bort og at de ønsker lengre ferie på sommeren og i jula. Dermed sparer de dager ved å hoppe over høstferien, sier Mei.

Samtidig påpeker hun at det er nettopp tilrettelagte aktiviteter for den målgruppen man ønsker å nå, som kan være avgjørende for om folk velger å reise til for eksempel en fjelldestinasjon i høstferien eller ei.

Turgåere på vei opp mot Uranostinden

Uranostinden i Vang i Valdres er en populær topptur.

Foto: TyinAktiv / TyinAktiv

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Nr. 6 i korps-NM

    Kolbu janitsjarsjarkorps med dirigent Christian Tennfjord ble nummer 6 i helgas norgesmesterskap for janitsjar, i regi av Norges musikkorpsforbund. De var 3,5 bak vinneren Christiania blåseensemble. Dette er korpsets beste plassering noensinne.

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.