NRK Meny
Normal

- Hyklersk for oss å gifte oss i kirka

– Vi tror ikke på Gud, derfor vil det være hyklersk av oss å gifte oss i kirken, sier brudeparet Janne og Øyvind. Stadig flere gjør som dem og velger humanistisk vielse.

HUMANISTISK VIELSE: Janne Rossebø og Øyvind Knudsen gifter seg i dag.

HUMANISTISK VIELSE: Janne Rossebø og Øyvind Knudsen gifter seg i dag.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Vi velger nyttårsaften, da glemmer ikke Øyvind bryllupsdagen...fleiper Janne Rossebø. Festen holdes på Sigstad gård på Biri i Oppland.

I år er det 10 år siden Human-Etisk forbund fikk vigselsrett. I denne perioden har det vært en jevn økning. Første året var det 488 par, i år blir det 722 par.

Det er to andre par som også har valgt humanistisk vielse på nyttårsaften i år, et i Østfold og et i Nordland.

– Vielsen blir utendørs i snøen, med fakler og islykter. Etterpå blir det en stabbursfest, med raketter, stjerneskudd og sprudlevann. Dette blir både verdig og høytidelig, men også en kjempefest, sier brudgom Øyvind Knudsen.

Øyvind Knudsen og Janne Rossebø mener at man må velge en seremoni i tråd med sitt eget livssyn. Dermed blir unaturlig for dem å delta i en kirkelig seremoni med velsignelse og bønn.

HVIT BRUD: Janne Rossebø er klar med brudekjolen.

HVIT BRUD: Janne Rossebø er klar med brudekjolen.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Fulgte vår overbevisning

– I likhet med kirkelige seremonier har vi også noen faste rammer, men med muligheter for variasjoner innenfor dette, sier seremonisjef Lene Mürer i Human-Etisk forbund. Det innebærer at noen par vil ha vielsen ute i naturen, mens andre vil bruke staselige lokaler innendørs.

– Det er nok noen i familien som hadde forventet at vi skulle velge kirkelig vielse, men nå valgte vi å følge vår overbevisning. Det er vår dag, sier Janne.

– Men det er jo staselige lokaler i kirken?

– Ja, og vi har jo vurdert dette. Men alle par bør jo gå litt dypere enn bare å tenke på lokalene. Det er veldig enkelt å komme til et ferdig opplegg i kirkelig regi. De som velger humanistisk vielse, må regne med å planlegge mye selv.

Det er over 11 ganger flere kirkelige vigsler enn humanistiske. I 2013 var det 10189 kirkelige vigsler, mens det var 702 humanistiske.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Grovt tjuveri fra byggeplass

    Det har vært et grovt tjuveri fra en byggeplass på Raufoss. I løpet av helga er det gjort innbrudd i container og det er stjålet diverse elektrisk verktøy. Politiet har vært på stedet og sikret spor.

  • Varmer opp for Sting

    Stjernekampvinneren Adam Douglas skal varme opp for Sting under årets jazzfestival på Kongsberg. Arrangøren melder at det allerede er solgt over 4.000 billetter til konserten 5. juli. Adfam Douglas er bosatt på Harestua

    Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
    Foto: Julia Marie Naglestad / NRK