Flere tusen ledige billetter til skøyte-VM

VM-byen Hamar forbereder seg til helgas skøytefest. Men fortsatt er det flere tusen ledige billetter igjen i Vikingskipet.

VM-byen Hamar forbereder seg til helgas skøytefest. Men fortsatt er det flere tusen ledige billetter igjen i Vikingskipet. Noe av grunnen er at det i år er færre nederlendere som besøker VM-byen.

Arrangørene har en stor jobb å gjøre for å fylle alle tribunene i skøyte-VM i helga.

Ledige stoler

Mange ledige plasser i Vikingskipet foran skøyte-VM.

Foto: Jørn Nordli / NRK

Noe av grunnen til at det er mange ledige billetter er at det i år er færre nederlendere som besøker VM-byen enn det var sist skøyte-VM.

Men den nederlandske skøyte-profilen Sven Kramer er på plass. For han kan denne helga bli historisk.

– Jeg kan skape historie her og vinne mitt sjette VM-gull. Derfor er det litt spesielt, sier han.

Økonomiske nedgangstider

Årsaken til at færre nederlendere tar turen for å heie på Kramer, er økonomiske nedgangstider. Sponsorene har blitt færre og de som kommer reiser i mindre grupper:

– Det blir nok noen færre, kanskje 1000 færre enn i 2009, sier salgssjef på Hamar Olympiske Anlegg, Lars Røste.

På vandrehjemmet forbereder de utefest. Mange nederlendere bor her, for selv om de er færre så er de langt fra fraværende. Mellom 2000 og 3000 nederlendere gjester Hamar denne helga.

– Hvis du reiser til Salt Lake eller Berlin er skøyter bare en av mange hendelser. Her i Hamar vet alle om skøyte-VM fordi det er en liten by, sier Wim Ammerlaan.

– Det er tradisjon. Det er duellen Nederland mot Norge og det er oransje og rødt, hvitt og blått som er synlig. Så nederlenderne betyr mye, sier Lars Røste.

6000 ledige billetter

Turistsjef Tor Rullestad

Turistsjef Tor Rullestad.

Foto: Jørn Nordli / NRK

At noen uteblir merkes likevel. Fredag formiddag var det 6000 ledige billetter igjen. Flesteparten er på søndag og de fleste er ståplasser.

På Østre Torg i Hamar skal det bli VM-fest med Johan Olav Koss for å nevne en. Turistsjefen håper på folkefest.

– Her må alle bidra. Vi skal bidra med det vi kan og så er det opp til hedemarkingene. I morra skal dere ikke sitte i sofaen, da skal dere sitte i Vikingskipet, er formaningen fra turistsjef Tor Rullestad.