NRK Meny
Normal

Flere tas i fotoboks

I år har politiet skrevet ut bøter for over 50 millioner kroner til bilister som har blitt tatt i fotoboks.

Fotoboks
Foto: Erledn Aas / Scanpix

Stadig flere kjører for fort forbi fotoboksene i Hedmark og Oppland og stadig flere blir tatt.

I Oppland ble 9900 bilister tatt, og det er 2150 flere enn i fjor. Og i Hedmark er 10.020 bilister tatt i fotoboks i år, mot 10.650 året før.

Kjører bevisst over fartsgrensa

 

Trafikkskilt, automatisk trafikkontroll

- En av årsakene til at så mange er tatt, er at antallet fotobokser har økt. Men folk tar gjerne sjansen på å kjøre fort forbi boksene også, sier forskningsleder i Transportøkonomisk institutt, Fridulv Sagberg.

- Det er en del som kjører bevisst over fartsgrensen fordi de regner med at de har råd til å betale, og de synes det er verdt pengene hvis de kommer frem dit de skal tidligere, sier Sagberg.

Han sier det likevel hjelper å sette ut fotobokser.

- Det har vært flere undersøkelser som viser veldig klart at farten går ned når en har fotobokser, sier Sagberg.

Han viser til tall fra 2005. Da var det 87 millioner målinger av passeringer forbi fotobokser, og bare en liten prosentandel av dem kjørte over fartsgrensa.

 

 

 

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.