NRK Meny
Normal

Flere tas i fotoboks

I år har politiet skrevet ut bøter for over 50 millioner kroner til bilister som har blitt tatt i fotoboks.

Fotoboks
Foto: Erledn Aas / Scanpix

Stadig flere kjører for fort forbi fotoboksene i Hedmark og Oppland og stadig flere blir tatt.

I Oppland ble 9900 bilister tatt, og det er 2150 flere enn i fjor. Og i Hedmark er 10.020 bilister tatt i fotoboks i år, mot 10.650 året før.

Kjører bevisst over fartsgrensa

 

Trafikkskilt, automatisk trafikkontroll

- En av årsakene til at så mange er tatt, er at antallet fotobokser har økt. Men folk tar gjerne sjansen på å kjøre fort forbi boksene også, sier forskningsleder i Transportøkonomisk institutt, Fridulv Sagberg.

- Det er en del som kjører bevisst over fartsgrensen fordi de regner med at de har råd til å betale, og de synes det er verdt pengene hvis de kommer frem dit de skal tidligere, sier Sagberg.

Han sier det likevel hjelper å sette ut fotobokser.

- Det har vært flere undersøkelser som viser veldig klart at farten går ned når en har fotobokser, sier Sagberg.

Han viser til tall fra 2005. Da var det 87 millioner målinger av passeringer forbi fotobokser, og bare en liten prosentandel av dem kjørte over fartsgrensa.

 

 

 

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.