NRK Meny
Normal

Flere tas i fotoboks

I år har politiet skrevet ut bøter for over 50 millioner kroner til bilister som har blitt tatt i fotoboks.

Fotoboks
Foto: Erledn Aas / Scanpix

Stadig flere kjører for fort forbi fotoboksene i Hedmark og Oppland og stadig flere blir tatt.

I Oppland ble 9900 bilister tatt, og det er 2150 flere enn i fjor. Og i Hedmark er 10.020 bilister tatt i fotoboks i år, mot 10.650 året før.

Kjører bevisst over fartsgrensa

 

Trafikkskilt, automatisk trafikkontroll

- En av årsakene til at så mange er tatt, er at antallet fotobokser har økt. Men folk tar gjerne sjansen på å kjøre fort forbi boksene også, sier forskningsleder i Transportøkonomisk institutt, Fridulv Sagberg.

- Det er en del som kjører bevisst over fartsgrensen fordi de regner med at de har råd til å betale, og de synes det er verdt pengene hvis de kommer frem dit de skal tidligere, sier Sagberg.

Han sier det likevel hjelper å sette ut fotobokser.

- Det har vært flere undersøkelser som viser veldig klart at farten går ned når en har fotobokser, sier Sagberg.

Han viser til tall fra 2005. Da var det 87 millioner målinger av passeringer forbi fotobokser, og bare en liten prosentandel av dem kjørte over fartsgrensa.

 

 

 

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • En bil av veien

    En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.

  • Telenor-ansatte i Gjøvik reagerer

    Telenor-ansatte reagerer på at 23 ansatte i Gjøvik må slutte som et ledd i omorganiseringen. Det sier en av de ansatte, Lise Randi Bjørnstad. El og IT-forbundet mener at dette vil føre til forverret arbeidsmiljø for de gjenværende.

    Lise Randi Bjørnstad
    Foto: Ruth Barsten / NRK