NRK Meny
Normal

Nekter elevene enklere skolehverdag

Elverum videregående skole har prøvd å tilrettelegge undervisningen for elevene slik at streiken skal ramme dem minst mulig. Men det får de ikke lov til.

Streikevakt

Over halvparten av lærerne ved Elverum videregående skole er tatt ut i streik.

Foto: Liv-Iren Bratterud / NRK

– Vi prøvde å komprimere undervisningen for å tilrettelegge best mulig for elevene, men det fikk vi ikke lov til, forteller rektor Ole Frode Mikkelsgård.

Opptrappingen av lærerstreiken i dag førte til at enda flere tusen elever ble ramma. 550 lærere i Hedmark og Oppland er tatt ut på 14 skoler. På Elverum videregående skole er 80 lærere, det vil si over halvparten, tatt ut i streik.

Skolen har siden mandag prøvd å tilpasse timeplanen slik at det skal bli enklest mulig for elevene. Mikkelsgård forteller at det er mange elever ved skolen som har lang reisevei, og da er det lettest for dem dersom de få timene som går som normalt kan komprimeres til samme dag. Men onsdag kveld fikk de beskjed fra Utdanningsforbundet at dette kunne de ikke gjøre, fordi det vil undergrave intensjonen med streiken.

Mikkelsgård sier han ser poenget med at dette kan være streikebryteri, men forteller at lærerne har mulighet til å bytte økter med hverandre ellers også. Han hadde håpet at de kunne løse det på denne måten også under streiken, men den planen har de altså måttet kvitte seg med.

– Jeg synes det er veldig uheldig at vi ikke kan tilrettelegge den undervisningen som uansett skal gå til det beste for elevene. Jeg synes det er unødvendig, og det er jeg lei meg for, sier Mikkelsgård.

Streikevakt i Hedmark

Streikevakt for utdanningsforbundet i Hedmark, Egil Reinemo, forteller at å tilrettelegge undervisningen for elevene under men streik er å omgå spillereglene.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK
Må følge spillereglene

Egil Reinemo er streikeleder for Utdanningsforbundet i Hedmark. Han forteller at selv om lærerne vanligvis kan bytte om på øktene sine, kan de ikke gjøre det nå for å tilpasse undervisningen for elevene.

– Det er slik at i en streik så har vi en rolle å ivareta, og vi har spilleregler å følge. Det å tilrettelegge og omlegge en timeplan er en omgåelse av spillereglene, og vi åpner ikke for den.

Bortkastet tur

Vidar Gundersen Rusten

Vidar Gundersen Rusten tok bussen fra Rena bare for å finne ut at han ikke hadde noen undervisning.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Jeg får finne ut når bussen går hjem igjen, sier Vidar Gundersen Rusten som har tatt buss fra Rena til Elverum bare for å finne ut at han ikke har noen undervisning.

Han klager ikke, for nå kan han fortsatt sove lenge noen dager, men likevel håper han at streiken ikke varer lenge.

– Jeg er jo motivert til å begynne på skolen igjen og å ta fagene jeg skal ha, så jeg håper ikke streiken varer altfor lenge.

Fortsetter i morgen

Partene møttes i dag, torsdag, for sonderinger. De ble avsluttet klokka 15, og fortsetter fredag. KS opplyser at partene er enige om ikke å uttale seg til mediene så lenge sonderingene pågår.