Normal

Flere sjekker puppene

Stadig flere kvinner i Hedmark og Oppland møter opp til mammografiundersøkelse for å sjekke om de har brystkreft.

Mamografiundersøkelse
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Se reportasjen her!

Alle kvinner over 50 år får tilbud om mammografiundsersøkelse, og stadig flere benytter seg av tilbudet. I Oppland møter nå 72% av kvinnene opp, og i Hedmark 70%.

- At kvinnene møter opp tyder på at de er godt fornøyd med tilbudet, sier Gerd Fonn, som er overradiograf i Mammografiprogrammet i Oppland.

En viktig undersøkelse

Selv om Hedmark og Oppland fortsatt ligger noe under landsgjennomsnittet når det gjelder oppmøte til mammografiundersøkelser, er Gerd Fonn glad for at det nå ser ut til at flere ser viktigheten av en slik undersøkelse.

- Målet med tilbudet er å redusere dødeligheten av brystkreft med mer enn 30%, og derfor synes jeg det er bra at stadig flere møter opp, sier hun.

Flinkest i Nord-Østerdal

Kvinner i Nord-Østerdal er blant de flinkeste i Hedmark og Oppland til å benytte seg av tilbudet, viser tall fra Kreftregisteret. I disse kommunene er oppmøte på over 80%.

- En grunn til kan være at vi har en mammografi-buss som kjører gjennom Nord-Østerdalen, og vi vet at besøket på disse bussene er bedre enn på klinikkene, sier Rådgiver i Kreftregisteret, Jan Husby.

I Oppland er det Lillehammer, Skjåk og Vang som har det beste oppmøtet.

Vil utvide tilbudet 

Jan Huseby sier at Kreftregisteret ønsker å utvide tilbudet med mammografiundersøkelser til også å gjelde yngre kvinner. Det er ønskelig fordi sjansen for å bli frisk øker dersom kreften blir oppdaget på et tidlig stadium. 

- Vi har snakket om det. Men før vi kan utvide tilbudet, må vi ha mer ressurser, sier Huseby.