NRK Meny
Normal

Flere må reddes fra tøffe fjellturer

I sommer har det vært en stor økning i antall oppdrag for de alpine redningsgruppene i Norge. I fjor sommer var de ute på 14 oppdrag. I sommer har det vært over 20.

Redningshelikopter ved Snøhetta.

STORT APPARAT: Fredag 7. august måtte tre kvinner reddes ned fra Snøhetta på Dovrefjell av en alpin redningsgruppe, politi og Røde Kors.

Foto: Alexander Nordby / NRK

I forrige uke måtte tre kvinner reddes ned fra Snøhetta på Dovrefjell. De tre fjellvante og godt utstyrte kvinnene i 40-årene hadde lagt ut på tur med plan om å klatre den såkalte Snøhetta-traversen, men ble overrasket av tåke og dårlig sikt.

Både helikopter, mannskaper fra Røde Kors og den alpine redningsgruppa måtte til for å få de tre trygt ned fra fjellet etter en natt ute.

Stadig flere må reddes

Albert Lunde

MANGE MÅ REDDES: Albert Lunde er leder av Nord-Gudbrandsdal alpine redningsgruppe og har mer enn nok å henge fingrene i.

Foto: NRK

Og de tre kvinnene er altså ikke i nærheten av å være alene om å trenge hjelp i den norske fjellheimen.

Trenden med å gå i fjellet øker, og folk søker seg mot stadig brattere terreng. Og redning i bratt klatreterreng er en gjenganger.

– I noen tilfeller er det vekslende værforhold som spiller inn og blir for vanskelig å takle ut fra det utstyret og den kompetansen som klatrerne har. I noen tilfeller må en si at folk drar på tur over evne, sier Albert Lunde, leder i Nord-Gudbrandsdal alpine redningsgruppe.

Lunde er likevel opptatt av å ikke generalisere, og sier at alle kan være uheldige når de er i fjellet.

Alle kan være uheldige

Sven Bruun, Røde KOrs

RØDE KORS: Sven Bruun er nestleder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps

Foto: Røde Kors

Også Røde Kors opplever en økning i antall aksjoner i år. Organisasjonen hadde 127 aksjoner totalt sett i fjor sommer, mot 137 i år.

Sven Bruun er nestleder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps og bekrefter trenden som de alpine redningsgruppene rapporterer om.

– Det vi ser endel steder lokalt er at det blir noen flere tyngre redningsoppdrag. Det finnes folk som går over evne, går lengre enn de kan takle og ikke tenker på at været kan skifte.

– Ser dere noen endring i hva slags terreng folk oppsøker?

– Uten at vi har eksakte data på dette så tror vi at folk, både turister og andre, blir litt mer ekstreme, er på utkikk etter mer opplevelse og dermed går i litt tøffere terreng enn før, forteller Bruun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang